Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen van start

Geplaatst opdonderdag 26 oktober 2017 - 11:00

De eerste 1500 mannen krijgen een oproep om vrijwillig DNA-materiaal af te staan voor het onderzoek in de zaak Nicky Verstappen.

Hun DNA-materiaal wordt één-op-één vergeleken met de sporen die op het lichaam van Nicky zijn gevonden in 1998.

Eerste stap
De oproep is de eerste stap in het grote DNA-onderzoek om de zaak op te lossen. Begin volgend jaar worden nog eens 15.000 mannen opgeroepen voor een DNA-verwantschapsonderzoek.

In deze video wordt uitgelegd hoe een DNA-verwantschapsonderzoek werkt.

In de buurt
De mannen die nu worden opgeroepen zijn naar voren gekomen in het dossier dat de afgelopen negentien jaar is opgebouwd. Het gaat om mannen waarvan bekend is dat zij in 1998 op de Brunssummerheide kwamen, bijvoorbeeld mensen die er op vakantie waren of wel eens wandelden.

Deze personen krijgen een brief met de oproep om vrijwillig mee te werken. Niemand van de mannen die benaderd worden, is verdachte, zegt justitie.

Uitsluiten
Het is vooral bedoeld om uit te sluiten dat ze betrokken zijn in deze zaak. Zij kunnen na de oproep een afspraak maken om wangslijm af te staan. Dat materiaal wordt vergeleken met het DNA-materiaal in de zaak. Na afloop van het onderzoek wordt al het materiaal vernietigd.

Lees ook: Mysterieuze dood Nicky Verstappen: vragen en antwoorden

Nicky Verstappen
Monument op de Brunssummerheide vlakbij de vindplaats van Nicky Verstappen.
Foto: ANP

Verwantschap
Begin volgend jaar zetten politie en justitie de volgende stap in het onderzoek. Dan worden 15.000 mannen in Limburg opgeroepen voor een vrijwillig DNA-verwantschapsonderzoek. Daarmee wordt er gezocht naar familie van de dader. Verder onderzoek moet leiden tot een verdachte die meer weet over de dood van Nicky.

Lees ook: Verwantschapsonderzoek: wat is dat precies?

DNA-database
Tot nu is het DNA-materiaal dat gevonden is in de zaak vergeleken met 260.000 profielen in de landelijke DNA-databank. Daarin wordt het materiaal bewaard van veroordeelden en verdachten in andere strafzaken. Dat heeft geen match opgeleverd.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide in augustus 1998. Hij werd een dag later dood gevonden. De dader is nooit gepakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen