Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek Nicky rond Brunssummerheide en Heibloem

Geplaatst opvrijdag 26 januari 2018 - 10:10

Alle mannen in Landgraaf, een klein deel van Heerlen en een stukje Brunssum krijgen een oproep om mee te doen aan het verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen.

Ook mannen in en rond Heibloem, het dorp waar Nicky toen woonde, wordt gevraagd dna af te staan.

Drie weken
Het
verwantschapsonderzoek begint op zaterdag 24 februari. Er is drie weken voor uitgetrokken om het dna af te nemen. In totaal worden er in en rond Heibloem en de Brunssummerheide 17.500 mannen opgeroepen.

Verhuisd
Daarnaast krijgen nog eens 4000 mannen daarbuiten een oproep. Deze woonden in 1998 tijdens de vermissing van Nicky rond de Brunssummerheide, maar zijn verhuisd en hebben er ook geen familie meer. Ze wonen op andere plekken in Limburg of elders. In totaal worden er dus voor het verwantschapsonderzoek 21.500 mannen van 18 tot 75 jaar oud opgeroepen.

Wangslijm
In de plaatsen waar het verwantschapsonderzoek plaatsvindt wordt volgende week eerst een algemene brief verstuurd. De geselecteerde mannen krijgen drie weken van tevoren een persoonlijke uitnodiging. Ze kunnen dan eind februari of begin maart naar een plek in de buurt om hun wangslijm af te staan. Daarvoor zijn drie locaties in Landgraaf, één in Brunssum, één in Heerlen en één in Heibloem ingericht.

Lees ook: Een dna-verwantschapsonderzoek, wat is dat precies?

Het NFI verwacht zes tot twaalf maanden nodig te hebben voor het onderzoek.

Jan Eland, hoofdofficier van justitie in Limburg, tijdens de persbijeenkomst in Maastricht.
Foto: ANP

Eerder onderzoek
Eind vorig jaar werd ook al aan 1500 mannen gevraagd om wangslijm af te staan. Hun dna-materiaal wordt één-op-één vergeleken met de sporen die in 1998 bij Nicky zijn gevonden. Dat deel van het onderzoek is vooral bedoeld om uit te sluiten dat deze mannen betrokken zijn bij de zaak.

Lees ook: DNA-onderzoek naar Nicky Verstappen van start

Geen match
Tot nu toe heeft ruim 80 procent aan dat onderzoek meegedaan, onder wie alle opgeroepen mannen uit Heibloem. Dit onderzoek heeft vooralsnog geen match met een mogelijke dader opgeleverd. Daarom is het grootschalige verwantschapsonderzoek nu nodig.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide in augustus 1998. Hij werd een dag later dood gevonden. De dader is nooit gepakt.

Lees ook: De mysterieuze dood van Nicky Verstappen: vragen en antwoorden

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mediaraad
Uitgelicht
Vijf vacatures Mediaraad L1

Ben jij gek op nieuws en cultuur? Liefde voor Limburg? Meld je dan aan voor onze mediaraad. Praat mee over wat L1 doet online, op radio en op tv.

De mediaraad van L1 zoekt nieuwe leden voor de volgende vijf stromingen: gehandicapten, jongeren, sport, vrouwenorganisaties, welzijn en zorg.

Meer info over de Mediaraad
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen