Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek Nicky rond Brunssummerheide en Heibloem

Geplaatst opvrijdag 26 januari 2018 - 10:10

Alle mannen in Landgraaf, een klein deel van Heerlen en een stukje Brunssum krijgen een oproep om mee te doen aan het verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen.

Ook mannen in en rond Heibloem, het dorp waar Nicky toen woonde, wordt gevraagd dna af te staan.

Drie weken
Het
verwantschapsonderzoek begint op zaterdag 24 februari. Er is drie weken voor uitgetrokken om het dna af te nemen. In totaal worden er in en rond Heibloem en de Brunssummerheide 17.500 mannen opgeroepen.

Verhuisd
Daarnaast krijgen nog eens 4000 mannen daarbuiten een oproep. Deze woonden in 1998 tijdens de vermissing van Nicky rond de Brunssummerheide, maar zijn verhuisd en hebben er ook geen familie meer. Ze wonen op andere plekken in Limburg of elders. In totaal worden er dus voor het verwantschapsonderzoek 21.500 mannen van 18 tot 75 jaar oud opgeroepen.

Wangslijm
In de plaatsen waar het verwantschapsonderzoek plaatsvindt wordt volgende week eerst een algemene brief verstuurd. De geselecteerde mannen krijgen drie weken van tevoren een persoonlijke uitnodiging. Ze kunnen dan eind februari of begin maart naar een plek in de buurt om hun wangslijm af te staan. Daarvoor zijn drie locaties in Landgraaf, één in Brunssum, één in Heerlen en één in Heibloem ingericht.

Lees ook: Een dna-verwantschapsonderzoek, wat is dat precies?

Het NFI verwacht zes tot twaalf maanden nodig te hebben voor het onderzoek.

Jan Eland, hoofdofficier van justitie in Limburg, tijdens de persbijeenkomst in Maastricht.
Foto: ANP

Eerder onderzoek
Eind vorig jaar werd ook al aan 1500 mannen gevraagd om wangslijm af te staan. Hun dna-materiaal wordt één-op-één vergeleken met de sporen die in 1998 bij Nicky zijn gevonden. Dat deel van het onderzoek is vooral bedoeld om uit te sluiten dat deze mannen betrokken zijn bij de zaak.

Lees ook: DNA-onderzoek naar Nicky Verstappen van start

Geen match
Tot nu toe heeft ruim 80 procent aan dat onderzoek meegedaan, onder wie alle opgeroepen mannen uit Heibloem. Dit onderzoek heeft vooralsnog geen match met een mogelijke dader opgeleverd. Daarom is het grootschalige verwantschapsonderzoek nu nodig.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide in augustus 1998. Hij werd een dag later dood gevonden. De dader is nooit gepakt.

Lees ook: De mysterieuze dood van Nicky Verstappen: vragen en antwoorden

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen