Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-onderzoek Nicky rond Brunssummerheide en Heibloem

Geplaatst opvrijdag 26 januari 2018 - 10:10

Alle mannen in Landgraaf, een klein deel van Heerlen en een stukje Brunssum krijgen een oproep om mee te doen aan het verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen.

Ook mannen in en rond Heibloem, het dorp waar Nicky toen woonde, wordt gevraagd dna af te staan.

Drie weken
Het
verwantschapsonderzoek begint op zaterdag 24 februari. Er is drie weken voor uitgetrokken om het dna af te nemen. In totaal worden er in en rond Heibloem en de Brunssummerheide 17.500 mannen opgeroepen.

Verhuisd
Daarnaast krijgen nog eens 4000 mannen daarbuiten een oproep. Deze woonden in 1998 tijdens de vermissing van Nicky rond de Brunssummerheide, maar zijn verhuisd en hebben er ook geen familie meer. Ze wonen op andere plekken in Limburg of elders. In totaal worden er dus voor het verwantschapsonderzoek 21.500 mannen van 18 tot 75 jaar oud opgeroepen.

Wangslijm
In de plaatsen waar het verwantschapsonderzoek plaatsvindt wordt volgende week eerst een algemene brief verstuurd. De geselecteerde mannen krijgen drie weken van tevoren een persoonlijke uitnodiging. Ze kunnen dan eind februari of begin maart naar een plek in de buurt om hun wangslijm af te staan. Daarvoor zijn drie locaties in Landgraaf, één in Brunssum, één in Heerlen en één in Heibloem ingericht.

Lees ook: Een dna-verwantschapsonderzoek, wat is dat precies?

Het NFI verwacht zes tot twaalf maanden nodig te hebben voor het onderzoek.

Jan Eland, hoofdofficier van justitie in Limburg, tijdens de persbijeenkomst in Maastricht.
Foto: ANP

Eerder onderzoek
Eind vorig jaar werd ook al aan 1500 mannen gevraagd om wangslijm af te staan. Hun dna-materiaal wordt één-op-één vergeleken met de sporen die in 1998 bij Nicky zijn gevonden. Dat deel van het onderzoek is vooral bedoeld om uit te sluiten dat deze mannen betrokken zijn bij de zaak.

Lees ook: DNA-onderzoek naar Nicky Verstappen van start

Geen match
Tot nu toe heeft ruim 80 procent aan dat onderzoek meegedaan, onder wie alle opgeroepen mannen uit Heibloem. Dit onderzoek heeft vooralsnog geen match met een mogelijke dader opgeleverd. Daarom is het grootschalige verwantschapsonderzoek nu nodig.

De 11-jarige Nicky Verstappen verdween tijdens een jeugdkamp op de Brunssummerheide in augustus 1998. Hij werd een dag later dood gevonden. De dader is nooit gepakt.

Lees ook: De mysterieuze dood van Nicky Verstappen: vragen en antwoorden

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen