Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dna-match zegt niet alles, Jos Brech kan toch vrijuit gaan'

Geplaatst opmaandag 27 augustus 2018 - 21:52

Met alleen een dna-match op basis van sporen die op de kleding van Nicky Verstappen zijn gevonden, is de strafrechtelijke zaak tegen Jos Brech alles behalve sluitend.

Dat zegt hoogleraar rechtspsychologie Peter van Koppen in Nieuwsuur. "Er zijn twee vragen belangrijk. Waar is het dna precies gevonden? En is de match volledig?"

Dna-match
De dna-match bewijst volgens Van Koppen in eerste instantie vooral dat het dna dat op de plaats delict gevonden is, van de verdachte is. Het geeft geen antwoord op de vraag of de verdachte ook daadwerkelijk de dader is.

"Is het dna echt van de dader of toevallig daar terechtgekomen? Belangrijk zijn de sporen op de kleding. Laten die sporen zien dat Nicky door deze man is vermoord? Of is Nicky misbruikt en op een andere manier overleden?"

Lees ook: Profiler: 'Nicky Verstappen en Jos Brech kenden elkaar'

Vraagtekens
Met enkel het dna-spoor blijven er nog veel vraagtekens over. "Welk misdrijf is er gepleegd? Er is nog geen helder verhaal, ook niet over de doodsoorzaak. Alle vragen liggen nog open."

Onrechtmatig?
Daarnaast is er nog een andere juridische kwestie die bij deze zaak mogelijk zou kunnen spelen. "Het dna van Brech is vergaard in zijn vermissingszaak, niet in de zaak van Nicky Verstappen. Dat mag je niet zomaar gebruiken voor een andere zaak. Als het onrechtmatig verkregen zou zijn, dan kan het zelfs zo zijn dat het dna niet gebruikt mag worden als bewijs in deze zaak. In dat geval kan Brech zelfs vrijuit gaan", legt Van Koppen uit.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen