Overslaan en naar de inhoud gaan

DNA-bewijs in zaak Nicky Verstappen cruciaal

Geplaatst opdinsdag 22 september 2020 - 6:00

Volgende week begint het langverwachte proces tegen Jos Brech in de zaak Nicky Verstappen. Iedere dag blikken we vooruit op één aspect. Dinsdag zijn dat de tientallen belastende DNA-sporen.

"Hoe zijn die terechtgekomen op de onderbroek van Nicky? Daar kunnen allerlei verhalen bij passen", zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen.

Interpretatie
Volgens deskundigen zeggen de aangetroffen DNA-sporen - speeksel, huidschilders en haren - op zichzelf nog niet zo veel. Maar waar het om gaat is de interpretatie daarvan. Criminoloog Jasper van der Kemp: "Hoe komen die sporen daar nu terecht? Welke handelingen zijn er verricht? En hoe past dat weer in de tenlastelegging? Daar hebben we nog steeds niet veel informatie over."

Relatie
De sporen geven aan dat er een relatie is tussen Jos Brech en Nicky Verstappen. Maar geeft nog niet aan hoe ze daar terecht zijn gekomen. Daar kunnen volgens rechtspsycholoog Peter van Koppen allerlei verhalen bij passen. "Bijvoorbeeld Brech heeft Nicky misbruikt en iemand anders heeft hem daarna om het leven gebracht of ze zijn elkaar tegen gekomen. Die scenario's zijn misschien minder waarschijnlijk dan het verhaal dat Brech hem om het leven heeft gebracht, maar is nog steeds niet onmogelijk."

Andere sporen
Het lastige in deze zaak is dat er ook andere DNA-sporen zijn aangetroffen op de kleding van Nicky. De herkomst daarvan is nog onduidelijk. Criminoloog Jasper van der Kemp: "Dat past weer in een ander scenario. Van wie zijn die sporen en hoe komen ze daar?"

Dwaling
Door de overwaardering van het DNA van Jos Brech ontstaat het risico op een rechterlijke dwaling, meent advocaat Paul Acda. "Als je veel circumstantial bewijs hebt, loop je dat risico. Kijk naar de zaak van de Schiedammer parkmoord of de Puttense moordzaak. Ook daar was veel indirect bewijs, maar uiteindelijk ging het daar om een andere verdachte die uiteindelijk werd veroordeeld."

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen