Overslaan en naar de inhoud gaan

Diverse Limburgse vakantieparken willen uitbreiden

Geplaatst opzaterdag 6 maart 2021 - 6:57

De grote vakantieparken Landal en Roompot hebben uitbreidingsplannen voor diverse parken in Limburg. Ze spelen in op de grote vraag naar vakantiewoningen in eigen land.

Vermogende particulieren staan momenteel in de rij om een vakantiewoning te kopen. Corona heeft die trend in een stroomversnelling gebracht.

Markt in beweging
"Er is heel veel interesse inderdaad", zegt Jeannette ten Kate-Winter van Landal. "Onze eigen makelaars hebben het er druk mee. Er is veel in beweging in de markt." Volgens een ingevoerde makelaar zou Landal onder meer in Vaals willen uitbreiden. "Dat kan ik niet bevestigen, onze plannen zijn nog in de ontwikkelfase. We kijken wel naar uitbreidingen op verschillende parken." Landal heeft zeven locaties in Limburg.

Video: L1

Ook Roompot, met acht parken in Limburg, denkt aan uitbreidingen. "Er is duidelijk een groeiende belangstelling", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. "Wij kijken naar elke locatie, maar ik kan nu niks noemen voor Limburg. In Zeeland hebben we onlangs wel nieuwbouw aangekondigd en die huizen zijn al verkocht. Het gaat om enkele tientallen."

Belegging
Volgens schattingen vanuit de markt en op basis van Kadastercijfers is het aantal verkochte vakantiewoningen vorig jaar met zo'n 50 procent gestegen. Van zo'n 5.000 in 2019 naar zo'n 7.500 in 2020. Het zijn vooral particulieren met geld die de aanschaf van een vakantiewoning een goede belegging vinden. Bij de bank krijgen ze vrijwel geen rente meer over hun spaargeld.

"Sterker, bij sommige banken moet je vanaf een vermogen van 250.000 euro een soort boeterente gaan betalen", zegt makelaar Olav Klaassen die gespecialiseerd is in vakantiewoningen. "Dus is een belegging in een vakantiewoning aantrekkelijk, want die levert een gemiddeld rendement van zo'n 5 procent."

Verhuur
Dat rendement wordt gehaald uit de verhuur van de woningen. En met de komst van het coronavirus is er inmiddels veel meer behoefte aan vakanties in eigen land. Mensen willen op vakantie maar niet naar het buitenland. Daarnaast zijn er ook thuiswerkers die vakantiewoningen huren als nieuwe werkplek.

"Het is echt absurd", zegt Klaassen, die vakantiewoningen in Marina Resort Leukermeer verkoopt. "Vroeger waren het vooral de pensionado's die een vakantiewoning kochten als belegging, nu zie je ook jongere generaties er in stappen." Daarbij is ook steeds meer vraag naar luxe. "Mensen willen ruimte, comfort en duurzaamheid. Dat soort woningen bouwen wij hier, geen gas meer, afbreekbare materialen, enzovoort. Vrijwel alles wat in de verkoop is gegaan, is al verkocht."

Eigen land populair
In Euverem, gemeente Gulpen, wordt momenteel gebouwd aan vakantiepark Qurios Gulpen. Een verouderd vakantiepark is gesloopt en daarvoor komen nu 185 nieuwe vakantiehuizen voor in de plaats. "Ze zijn vrijwel allemaal verkocht", zegt Sandy de Groot van de Vakantiemakelaar. "Kopers staan in de rij. Mensen houden het aanbod scherp in de gaten en ze slaan ook snel toe als er iets te koop is. Ze zien het als belegging maar ook om er zelf een bepaalde tijd per jaar in te kunnen. Door corona hebben veel mensen hun eigen land ontdekt."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen