Het einde van 2020 komt langzaam in zicht. 2020 was een rusteloos jaar, maar gaat niet voor iedereen in de boeken als een succesjaar.
Daarom zet 1Limburg de grootste pechvogels op een rijtje.
Minckelers-vlam 'gestolen'
Wat een pech, fakkel weg! Het standbeeld van Jan Pieter Minckelers op de Markt in Maastricht werd in januari voor de derde keer in één maand tijd vernield. De fakkel van het beeld bleek bovendien verdwenen te zijn. Menigeen stond op de achterste poten toen bleek dat het beeld - niet voor het eerst - gesaboteerd was.
Eén week voor deze gebeurtenis werd de muntautomaat al ontvreemd en zou er met de elektriciteit zijn geknoeid. De gemeente Maastricht liet destijds weten aangifte te doen van vandalisme en hoopte op camerabeelden te zien wie er voor de diefstal verantwoordelijk was.
Lees ook: Waar rook is, is geen vuur: Minckelers-vlam niet gestolen
Al gauw kwam naar voren dat de 'gestolen' fakkel in handen was van kunstenaar Alain De Clerck uit Luik, de bedenker van de muntautomaat. De Clerck had de brander verwijderd omdat die eigendom was van het door hem opgerichte kunstenaarscollectief SPACE Collection. Het contract dat SPACE sloot met de gemeente Maastricht was afgelopen en omdat een besluit over de toekomst van de vlam uitbleef, besloot De Clerck de toorts zelf te verwijderen.
Uiteindelijk liet Maastricht zelf een nieuwe toorts maken voor de vlam aan het standbeeld.
Lees ook: Vlam Minckelers brandt binnenkort weer

Storm Ciara: het regent afgelastingen
Storm Ciara, de eerste grote storm van 2020 met rukwinden met meer dan 100 kilometer per uur. Begin februari raasde de 'monsterstorm' over het land.
Zo moesten voetballiefhebbers noodgedwongen thuis blijven, omdat de KNVB zowel het Eredivisie- als het amateurvoetbal in het hele land schrapte. Maar daar bleef het niet bij, carnavalisten zaten ook in grote onzekerheid. Met bloed, zweet en tranen werd er gebouwd aan praalwagens. Maar was die moeite dan voor niets geweest? Ja, want de meeste optochten gingen niet door. Denk bijvoorbeeld aan de carnavalsoptocht in 't Ven en de stoet op Gekke Maondaag in Grubbenvorst. Daarnaast werd de Parelloop Brunssum afgelast en kon de familiedag 'Kampioene van 't Zuuje' in Echt niet doorgaan.
De hulpdiensten hadden het er maak druk mee. Ze rukten talloze keren uit voor omgewaaide bomen en loszittende dakpannen.
Lees ook: Stormmeldingen door harde windstoten
Na Ciara lag de volgende storm al op de loer: Dennis. In de tweede week van februari zorgde Dennis voor verschillende plekken in de provincie voor meldingen van schade. In Kerkrade dreigde een deel van een billboard met daarop een afbeelding van een carnavalsprins van de gevel van een café af te waaien. De brandweer moest de 'prins' komen redden. En in Nederweert heeft de harde wind ervoor gezorgd dat het daklood van de St. Lambertuskerk gedeeltelijk loswaaide. De Limburgse brandweer heeft tijdens storm Dennis bijna 100 meldingen van stormschade gekregen.

Oud-minister breekt hand na aanval hond
Hoeveel pech kan een mens hebben tijdens een fietstochtje? Heel veel pech als je door een hond wordt aangevallen en daardoor van de fiets valt. Het overkwam oud-minister en oud-burgemeester van Maastricht Gerd Leers. Eind april fietste hij op de Valkenbergsweg in Genhout toen hij werd aangevallen door een hond. De viervoeter besprong hem waarna Leers over de kop vloog en in de berm belandde. Het beest zou ontsnapt zijn vanaf een boerenerf in de buurt.
Omstanders schoten direct te hulp en Leers moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens zijn dochter Carolien stond zijn arm scheef en was zijn hand zeker op twee plaatsen gebroken. Leers liet het hier niet bij zitten en deed aangifte tegen de eigenaar van de hond. Ook schakelde hij een letselschadeadvocaat in.
Lees ook: Jurist bijt zich vast in aanval hond op Gerd Leers

Tentamen van bijna 1200 studenten UM ongeldig na frauderen
De stof in je hoofd knallen en hopelijk een goed punt halen voor je tentamen. Iedere (oud-)student kent het wel. Maar zo'n 1200 studenten van de Universiteit van Maastricht (UM) kwamen in juni van een koude kermis terug.
De UM verklaarde de toetsen van de studenten ongeldig vanwege fraude. Het ging om tentamens van eerstejaars studenten van de opleidingen Fiscal Economics, Economics & Business Economics en International Business. Omdat er geen randomisatie, een techniek waardoor vragen en antwoorden worden gehusseld, had plaatsgevonden bij de toets kregen alle pechvogels exact dezelfde vragen en multiple choice-antwoorden voorgeschoteld. En daar bleek mee gefraudeerd te zijn. Het nieuws zorgde voor de nodige onrust onder de studenten.
Lees ook: Fraude met examen: UM verklaart bijna 1200 toetsen ongeldig

800 euro betalen voor F1-race en Verstappen valt na amper 800 meter uit
Je huwelijk vieren in Toscane en Max Verstappen zien racen op het circuit van Mugello. Dat klinkt voor een F1-liefhebber als muziek in de oren. Sam Sieben uit Nederweert moest diep in de buidel tasten om Verstappen te zien racen op zondag 13 september. Voor de twee entreebewijzen - voor hem en voor zijn bruid Roxenne - betaalde hij 400 euro per stuk. Echter zag het echtpaar Verstappen na amper 800 meter racen uitvallen op het circuit. Wat een domper. Voor de tortelduifjes en voor de Red Bull-coureur.
Lees ook: Uitval Verstappen kostte Nederweerts bruidspaar 800 euro

Het vertrek van ex-burgemeester van Weert Jos Heijmans
Van een slimme vogel naar een ongeluksvogel. Het was een bewogen jaar voor oud-burgemeester Jos Heijmans van Weert. De politieke val van de oud-burgervader van de vlaaienstad ging niet onopgemerkt voorbij.
Per 1 oktober werd hij ontslagen als burgemeester van Weert. Op 26 juni tekende de koning zijn ontslagaanvraag.
Lees ook: Vijf jaar vluchtelingenopvang in Weert: een overzicht
Heijmans diende voor de zomer zijn ontslag in na een motie van wantrouwen door de gemeenteraad. Die verweet de oud-burgervader dat hij, zonder anderen daarin te kennen, Rijksgeld voor vluchtelingen deels naar eigen goeddunken had verdeeld. Zo ging er onder meer geld naar een stichting waar hij zelf voorzitter van was. Heijmans stond in de middelpunt van belangstelling, zeker toen hij ook een Syrisch gezin hielp met onderduiken.
Lees ook: Hardt: Hoe Jos Heijmans in een slechte film terechtkwam
Eind september liet hij weten dat hij met trots en verdriet terugkeek op negen jaar Weert. Over deze kwestie kon wel een boek worden geschreven. En dat is precies wat de oud-burgemeester heeft gedaan. Zijn bundel vertelt het verhaal over vijf jaar asielzoekerscentrum (AZC) en 'de waarheid' over zijn vertrek als burgemeester.
Lees ook: Jos Heijmans over eigen boek: 'Hardt is geen afrekening'

Dertien zweepslagen voor VVV-Venlo
De spelers van VVV-Venlo kunnen we oprecht pechvogels noemen na de historische nederlaag tegen Ajax. Een blamage, de wedstrijd in oktober tegen de Amsterdammers in De Koel. VVV kan hiermee niet terugblikken op de beste wedstrijd van het jaar, eerder naar het meest dramatische duel van 2020.
Lees ook: VVV afgeslacht door Ajax: 0-13 is grootste nederlaag ooit
De Venlonaren keften als een schoothondje en de Ajacieden beten als een pitbull. De club van Perr Schuurs bleef maar aanvallen en dat resulteerde tot dertien doelpunten voor de Amsterdammers. VVV bleef met lege handen thuis. Het doelpuntenrecord ging de hele wereld over. Van de Italiaanse sportkrant La Gazetta dello Sport en de Spaanse krant El Païs tot aan de BBC en de Argentijnse krant La Nación.
Op social media maakte de club heel wat tongen los. En met name de manier waarop VVV de afgang relativeerde. Hier krijgen de pechvogels wel een pluimpje voor. De zelfspot van VVV na de historische monsternederlaag werd wereldwijd vol lof ontvangen.
87. We hebben een record te pakken... #VVVAJA 0-13 pic.twitter.com/bKuCdWMpwq
— VVV-Venlo (@VVVVenlo) October 24, 2020
Ongeluk op vrijdag de 13e
Vrijdag de dertiende, een onheilsdag voor sommige mensen. En dat was het ook voor een vader en zijn zoon in Nederweert. Het duo had een visuitje gepland, maar dat plan viel in duigen. Of ja, beter gezegd in het water. Tijdens het uitpakken van hun visgerei rolde hun auto opeens het kanaal in. Het voertuig was vervolgens in de Zuid-Willemsvaart terecht gekomen. De hulpdiensten werden opgetrommeld om de auto uit het water te vissen.
En datzelfde tafereel overkwam een vrouw in Maastricht. Haar auto belandde in de vijver bij het stadspark van Maastricht. Ook zij was vergeten haar voertuig op de handrem te zetten. Daardoor rolde de wagen het water in. De hulpdiensten waren ter plaatse om haar bolide weer op het droge te helpen.
Lees ook: Handrem vergeten: auto in water gerold in stadspark

Tegenslagen voor de politie
Een politiewagen is eind november zwaar beschadigd geraakt bij een crash in Geleen. Op de Henri Hermanslaan kwam het voertuig in botsing met een andere auto. Omstanders zagen het gebeuren en zette de politiewagen weer terug op vier wielen. De vastzittende agenten konden zo uit de auto worden gehaald. De betrokken politieauto was op weg naar een flatbrand aan het Martin Luther Kingplein. De politie was om assistentie gevraagd bij het ontruimen van appartementen en ging daar met spoed naartoe. De twee agenten werden ter controle naar het ziekenhuis gebracht.
Lees ook: Omstanders redden agenten uit gecrashte politiewagen
We blijven nog even hangen bij de ongelukjes waar de politie zelf bij betrokken was. Want eind oktober is bij een ongeval op de A79 ter hoogte van Hulsberg een politieagent gewond geraakt. De dienstwagen botste tegen een stilstaande auto die midden op de snelweg stond. De chauffeur van de politieauto kon een botsing niet voorkomen. In het stilstaande voertuig zaten geen mensen. De gewonde agent moest naar het ziekenhuis toe.
Lees ook: Ongeval op snelweg: politie botst tegen stilstaande auto
Ditmaal geen tegenslag op een winterdag, maar letterlijk ongeluk op een snikhete zomerdag. Een van de politiewagens die eind augustus werd opgeroepen voor een overval, was onderweg gestrand bij een aanrijding. De patrouillewagen was onderweg naar een overval. Vanuit Maastricht reden de agenten met hun Mercedes richting de melding, maar op het viaduct over de A79 tussen Amby en Rotem ging het mis. Een rode Peugeot werd in de flank geraakt door de politiewagen. Niemand liep serieus letsel op, de schade bleef beperkt tot de voertuigen.
Lees ook: Politiewagen botst onderweg naar overval
Ook in april hadden politieagenten pech. Een beschonken bestuurder was tegen een auto van de politie uit Horst gebotst en reed vervolgens door. Dat gebeurde ter hoogte van de A77 bij afrit Gennep.
De politiewagen stond daar om de snelweg af te sluiten naar aanleiding van een incident in Boxmeer, vlak over de grens met Noord-Brabant. 'De agenten moesten rennen om de auto te ontwijken', meldde de politie Venray-Gennep.

De politie ging op zoek naar de automobilist en kwam die met beschadigde auto tegen bij een tankstation in het Brabantse Beugen. Daar werd de 41-jarige Poolse bestuurder, die zijn band aan het verwisselen was, opgepakt. Achteraf bleek dat de bestuurder iets te diep in het glaasje had gekeken.
Duikend boodschappen doen bij een supermarkt
We eindigen dit pechvogeloverzicht met een verhaal over een 'duiker'. Een man dacht in december rustig boodschappen te kunnen doen in Tienray, maar werd door het supermarktpersoneel geweigerd.
Lees ook: Man weigert mondkapje, maar wil met duikset supermarkt in
Hij droeg namelijk geen mondmasker. De man weigerde een mondkapje te dragen, maar had wel een andere 'oplossing' bedacht voor het mondmakser: een duikbril met een snorkel. Maar daar bleef het niet bij. Naast de duikbril droeg hij ook zwemvliezen aan zijn voeten. Gehuld in een duikuitrusting wilde de 'duiker' boodschappen doen. Helaas voor de man kon de politie er niet mee lachen en werd hij in de boeien geslagen. Ook kreeg de 'duiker' een winkelverbod.
