Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit vinden Limburgers van de coronamaatregelen

Geplaatst opdinsdag 25 januari 2022 - 6:00

Ruim één derde van de Limburgers is het helemaal niet eens met de huidige coronamaatregelen. Toch zeggen de meeste provincie-inwoners dat ze de regels naleven. Amper 9 procent geeft uitdrukkelijk aan de maatregelen niet of nauwelijks te volgen.

Dat blijkt uit een enquête van L1, die door onderzoeksbureau Flycatcher onder meer dan 500 Limburgers van 18 jaar en ouder is gehouden. Zij lieten hun licht schijnen op wat ze van de huidige coronamaatregelen vinden.

Oneens met maatregelen
Met name de sluiting van horeca en culturele instellingen, openingstijden van essentiële winkels en het toegestane aantal personen met wie je op pad kunt gaan, zijn maatregelen waarmee Limburgers het oneens zijn.

Eens met maatregelen
Het meeste begrip hebben provinciegenoten juist voor het openhouden van het onderwijs en de kinderopvang. Ook het toestaan van binnen en buiten sporten en kunst- en cultuurbeoefening wordt op prijs gesteld.

Wat opvalt is dat hoe ouder de Limburger is, hoe meer hij of zij achter de huidige maatregelen staat.

Meer begrip in Noord-Limburg
Daarnaast zegt 42 procent van de Noord-Limburgers de maatregelen grotendeels tot volledig te begrijpen. In Zuid-Limburg is dat begrip een stuk lager, namelijk 27 procent. In Midden-Limburg gaat het om 31 procent.

In het zuiden is bijna vier op de tien ondervraagden het volledig oneens met de maatregelen. Midden-Limburgers komen daarbij in de buurt, maar hebben iets meer begrip. In het Noorden daarentegen is maar 23 procent het volledig oneens met de maatregelen.

Hoe zuidelijker, hoe ongehoorzamer
Net als bij het begrip voor de regels, geldt ook voor het naleven ervan: Hoe zuidelijker je gaat, hoe minder mensen zich aan de regels houden. In Noord-Limburg houdt 84 procent zich grotendeels tot volledig aan de maatregelen, in Midden-Limburg is dit 69 procent en in het Zuiden 64 procent.

In totaal zegt maar 9 procent van alle ondervraagden dat ze de regels niet of nauwelijks naleeft.

Hoe ouder, hoe gehoorzamer
Net als dat ‘oudere’ Limburgers vaker achter de maatregelen staan, houden ze zich er ook eerder aan dan jongere provinciegenoten. 79 procent van de ondervraagde 60-plussers leeft de regels grotendeels tot volledig na, tegenover ongeveer 59 procent van de mensen die 44 jaar of jonger zijn.

Vaccinaties
Driekwart van de ondervraagden is volledig gevaccineerd en heeft een booster gehad. De meeste Limburgers geven daarnaast aan dat ze het grotendeels of volledig begrijpen dat mensen die een coronaprik hebben gehad, minder beperkingen hebben.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen