Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dit Oekraïne-referendum schept maximale verwarring'

Geplaatst opzondag 10 april 2016 - 15:58

Een absoluut schandaal. Met die bewoordingen kraakte Karel Leunissen, voorzitter van het CDA-Limburg, het Oekraïne-referendum zondag in het L1-discussieprogramma De Stemming.

"Dit raadgevend referendum schept maximale verwarring", vond Leunissen.

Bijna fraude
Leunissen wijst op het lage aantal tegen-stemmers (1 op de 5 stemgerechtigden) en op de onduidelijke vraagstelling. "Het gaat formeel om een associatieverdrag met Oekraïne maar de intentie van de initiatiefnemers is anti-Europa. Dat is, om met advocaat Spong te spreken, bijna fraude. Schandalig", aldus Leunissen.

Lees ook: Limburg stemt tegen associatieverdrag met Oekraïne

Nee is nee
Volgens Jan de Wit (oud-SP-parlementariër) gaat de politiek niet over de motieven van de kiezers en de initiatiefnemers. "Nee is nee. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vragen we ons toch ook niet af waarom mensen PVV, CDA of PvdA stemmen? Feit is dat 400.000 burgers een referendum wilden. Bij de Waterschaps- en Europese verkiezingen was de opkomst respectievelijk 24 en 34 procent. Toen sprak niemand over waardeloze verkiezingen. Maar nu de uitslag voor sommigen tegenvalt... Het associatieverdrag moet van tafel."

Uitslag Oekraïne-referendum
Uitslag van het Oekraïne-referendum dat op 6 april 2016 gehouden werd.
Bron: ANP

Slordig en desastreus
Monique Quint (ex-PvdA-Kamerlid) toonde zich principieel tegenstander van referenda. "Ik ben overtuigd aanhanger van de parlementaire democratie." Ze noemt de referendumwet slordig en desastreus. "Als het parlement denkt de slordigheden te kunnen corrigeren door er straks een wetswijziging door te jagen, dan breekt de hel pas echt los. De ellende zit veel dieper dan de vraag wat we met de uitslag aan moeten."

Belachelijk
Voormalig senator Leunissen: "Nederland maakt zich ontstellend belachelijk als we bij de EU aankloppen met deze uitslag en deze gang van zaken. Je moet mensen niet laten stemmen over een schier onoverzichtelijk groot item dat ze helemaal niet onder de pet kunnen krijgen. De wijze waarop dat is aangestuurd is een afgang."

Lees ook: Uitslag referendum per gemeente

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

CDA-Limburg: 'Vastlopen CETA is eigen schuld EU'
Verdeeldheid over Oekraïne-referendum
Karel Leunissen stopt als voorzitter van CDA-Limburg
'ING had voor de rechter moeten komen'
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen