Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dit Oekraïne-referendum schept maximale verwarring'

Geplaatst opzondag 10 april 2016 - 15:58

Een absoluut schandaal. Met die bewoordingen kraakte Karel Leunissen, voorzitter van het CDA-Limburg, het Oekraïne-referendum zondag in het L1-discussieprogramma De Stemming.

"Dit raadgevend referendum schept maximale verwarring", vond Leunissen.

Bijna fraude
Leunissen wijst op het lage aantal tegen-stemmers (1 op de 5 stemgerechtigden) en op de onduidelijke vraagstelling. "Het gaat formeel om een associatieverdrag met Oekraïne maar de intentie van de initiatiefnemers is anti-Europa. Dat is, om met advocaat Spong te spreken, bijna fraude. Schandalig", aldus Leunissen.

Lees ook: Limburg stemt tegen associatieverdrag met Oekraïne

Nee is nee
Volgens Jan de Wit (oud-SP-parlementariër) gaat de politiek niet over de motieven van de kiezers en de initiatiefnemers. "Nee is nee. Bij de Tweede Kamerverkiezingen vragen we ons toch ook niet af waarom mensen PVV, CDA of PvdA stemmen? Feit is dat 400.000 burgers een referendum wilden. Bij de Waterschaps- en Europese verkiezingen was de opkomst respectievelijk 24 en 34 procent. Toen sprak niemand over waardeloze verkiezingen. Maar nu de uitslag voor sommigen tegenvalt... Het associatieverdrag moet van tafel."

Uitslag van het Oekraïne-referendum dat op 6 april 2016 gehouden werd.
Bron: ANP

Slordig en desastreus
Monique Quint (ex-PvdA-Kamerlid) toonde zich principieel tegenstander van referenda. "Ik ben overtuigd aanhanger van de parlementaire democratie." Ze noemt de referendumwet slordig en desastreus. "Als het parlement denkt de slordigheden te kunnen corrigeren door er straks een wetswijziging door te jagen, dan breekt de hel pas echt los. De ellende zit veel dieper dan de vraag wat we met de uitslag aan moeten."

Belachelijk
Voormalig senator Leunissen: "Nederland maakt zich ontstellend belachelijk als we bij de EU aankloppen met deze uitslag en deze gang van zaken. Je moet mensen niet laten stemmen over een schier onoverzichtelijk groot item dat ze helemaal niet onder de pet kunnen krijgen. De wijze waarop dat is aangestuurd is een afgang."

Lees ook: Uitslag referendum per gemeente

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

CDA-Limburg: 'Vastlopen CETA is eigen schuld EU'
Verdeeldheid over Oekraïne-referendum
Karel Leunissen stopt als voorzitter van CDA-Limburg
'ING had voor de rechter moeten komen'
Overzicht
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen