Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit moet je weten over teken

Geplaatst opmaandag 3 april 2017 - 21:53

Met de start van het voorjaar komen ook de teken weer tevoorschijn. Vanaf april tot en met oktober kun je gebeten worden door deze kleine parasieten. Dit moet je over de teken weten.

Een teek is een kleine parasiet die zich vastzuigt in de huid van mensen of dieren. Het beestje voedt zich met bloed.

Kleine beestjes
Teken lijken op spinnetjes en kunnen heel klein zijn: 1 tot 3 millimeter. Je kunt ze daardoor soms amper met het blote oog zien. Teken komen in heel Nederland voor. Ze leven in hoog gras en in het struikgewas van bossen, weilanden en heidegebieden. Ook kunnen ze verspreid worden door dieren.

De teken doen zich graag te goed aan menselijk bloed. Ze kruipen daarvoor vaak naar warme en beschutte plekken zoals liezen, knieholtes, oksels, bilspleten, achter oren en rond haargrenzen.

Een teek.
Foto: iStock

Gebeten, en nu?
Als je door een teek gebeten bent, is het belangrijk om de parasiet zo snel mogelijk te verwijderen. Was de teek al volgezogen met bloed?

  • ga naar de huisarts: in overleg met de huisarts kan besloten worden om binnen drie dagen na de beet preventief een dosis antibiotica te nemen
  • registreer de beet: het is belangrijk om te registreren waar en wanneer je door een teek gebeten bent. Houd deze beetplek drie maanden in de gaten. Als er een rode ring om de beet ontstaat, ga dan naar de huisarts voor een antibioticakuur

De klachten na een tekenbeet kunnen variëren van vermoeidheid en spierpijn tot hersenvliesontsteking en de ziekte van Lyme.

Foto: iStock

Ziekte van Lyme
De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de Borrelia Burgdorferi bacterie. De eerste tekenen van deze ziekte ontstaan ongeveer twee weken na de beet. Rond de plaats van de beet kan een rode ring of een rode vlek verschijnen. Wordt de ziekte niet op tijd behandeld dan kunnen er gewrichtsklachten, klachten van de zenuwen en hartritmestoornissen ontstaan.

Hersenvliesontsteking
Naast de ziekte van Lyme kun je ook besmet worden met het TBE-virus. Dit kan zorgen voor hersenvliesontsteking. Volgens het RIVM is de kans hierop heel klein, maar de gevolgen kunnen heel groot zijn. Let hier dus goed op. Krijg je twee weken na de beet last van koorts, vermoeidheid, hoofdpijn en misselijkheid? Laat je dan voor de zekerheid door een arts controleren.

De rode kring rond een tekenbeet is een symptoom van de ziekte van Lyme.
Foto: iStock

Voorkomen
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Loop niet door dichte begroeiing en struikgewas als dat niet nodig is. Je kunt je kleding en huid inspuiten met een insectenwerend middel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100 procent bescherming, controleer je lichaam daarom na een boswandeling goed.

Meer vragen? Lees het hier.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Oppassen geblazen: het tekenseizoen is weer begonnen
RIVM waarschuwt voor teken in Zuid-Nederland
Uitleg: hoe moet ik op een foto stemmen?
'Bewoners Limburgs platteland willen duurzame veehouderij'
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts