Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit jaar nieuwe behandeling tegen kanker in Maastricht

Geplaatst opvrijdag 9 februari 2018 - 17:10

De Maastro Clinic in Maastricht is de eerste kliniek in Zuid-Nederland die met protonenbehandelingen kanker gaat bestrijden. Rond de jaarwisseling wordt gestart met de zogenoemde protonentherapie.

Daarbij wordt de tumor door middel van een soort laserstraal vernietigd, zonder dat de omliggende organen of gezond weefsel worden aangetast. Zaterdag wordt een speciaal, veertig ton wegend apparaat geïnstalleerd.

Hypermoderne deeltjesversneller
In de ronddraaiende stang zit een hypermoderne deeltjesversneller. In deze ton zorgen twee magneten ervoor dat energie wordt opgewekt en zogenoemde protonen in gang worden gezet. Aan de hand van een dunne laserstraal worden de protonen op de kankercellen afgevuurd en op die manier wordt de tumor kapotgemaakt.

Nauwkeurig
De straal is zo nauwkeurig, dat gezonde cellen niet geraakt worden. De protonenstraaltjes verplaatsen zich met een snelheid van 200.000 kilometer per seconde, waardoor zelfs een tumor die beweegt, nauwkeurig kan worden geraakt.

Maanden aansluiten
Het belangrijkste onderdeel is de zogeheten cyclotron, die de protonen opwerkt. Dit veertig ton wegend onderdeel moet, voordat hij op z'n plaats wordt gehangen, eerst nog over de loopbrug van het ziekenhuis worden gehesen. Daarvoor wordt de grootste hijskraan ter wereld ingezet. Als het gevaarte eenmaal op zijn plek hangt, wordt de komende maanden gewerkt aan de aansluiting. Daarna is het zaak om de laserkop zo secuur mogelijk uit te richten.

Veertig miljoen euro
De bouw van de protonenkliniek kostte veertig miljoen euro. Behalve in Maastricht is deze behandeling alleen in Groningen en Delft mogelijk. De kliniek verwacht dan ook pati├źnten uit heel Zuid-Nederland te trekken. De installatie in Maastricht is compacter, goedkoper en energiezuiniger dan die van de andere instellingen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen