Overslaan en naar de inhoud gaan

Is dit de oplossing voor volledig vastgelopen rechtssysteem?

Geplaatst opdonderdag 25 november 2021 - 11:54

Het rechtssysteem zit al jarenlang volledig verstopt. Advocaten, aanklagers en rechters kunnen amper nog nieuwe zaken oppakken. Justitie en een groep Limburgse advocaten zorgen mogelijk voor een doorbraak met een uniek idee: het afdoeningsvoorstel.

Dat vertelt aanklager David van Kuppeveld in gesprek met L1.

Lees ook: Justitieel apparaat loopt vast door geheime criminele chats

Geen achterkamertjes
Het gaat om een gezamenlijk voorstel van aanklager en advocaten waar een rechter enkel nog een klap op hoeft te geven. "Ik wil het geen deal noemen, want dat klinkt als iets dat in achterkamertjes met elkaar wordt afgesproken", zegt Van Kuppeveld. "Dit proces verloopt volledig transparant en we nemen daar iedereen in mee. Dus zeker ook eventuele slachtoffers en benadeelde partijen."

Constante stroom
Als alle partijen akkoord zijn, wordt het afdoeningsvoorstel ingediend bij de rechtbank. Een rechter moet het voorstel dan toetsen. Deze nieuwe manier van werken voorkomt ellenlange strafprocessen en daardoor ontstaat er tijd voor alle partijen om de enorme bulk aan strafzaken weg te kunnen werken. Momenteel liggen er nog veel oudere zaken op de plank, die niet verwerkt kunnen worden door de constante stroom van nieuwe en vooral grote strafzaken.

Donderdag dient Van Kuppeveld de eerste vier voorstellen in. Het gaat om vier verdachten, verdeeld over twee strafzaken. De zaken stammen uit 2012 en 2014. "Dat zaken zo lang blijven liggen, is voor niemand fijn", zegt de aanklager.

ANP
Aanklager David van Kuppeveld tijdens een zitting in Maastricht, in 2015.
Archieffoto: ANP

Twintig minuten
Eén van die oude zaken die donderdag is besproken, is die van Pascal M. (47), een man uit Hoensbroek die door justitie ooit tot godfather van de Parkstadbende is gedoopt. Dit keer werd hij verdacht van autodiefstallen en deelname aan een criminele organisatie. Normaal zou zijn zaak meerdere zittingsdagen hebben gekost. Donderdag was men binnen twintig minuten klaar: twee jaar celstraf, waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk, én 100.000 euro schadevergoeding voor benadeelde partijen.

Snel op één lijn
De aanklager benadrukt direct dat niet iedere strafzaak zich leent voor deze aanpak. "Maar er zijn genoeg zaken waarin de advocaten en wij redelijk snel op één lijn zouden kunnen zitten. En daarbij hoeven we wat mij betreft echt niet alleen naar oudere strafzaken te kijken. Ik denk dat er genoeg nieuwere dossiers zijn waarin we elkaar kunnen vinden."

Nederlandse primeur
Van Kuppeveld ging voor de eerste zaken om tafel met advocaten Bo Maenen, Gitte Stevens, Peer Szymkowiak en Arthur Vonken. Ook Ludo Hameleers, slachtofferadvocaat in een zaak, werd meegenomen in het voorstel. "Dit is een ongebruikelijke gang van zaken", benadrukt Hameleers. "Maar we zijn justitie erkentelijk dat ze dit zo voortvarend heeft opgepakt."

Szymkowiak zegt blij te zijn met deze oplossing, maar deze manier van werken niet eerder te hebben meegemaakt. "Dat kan kloppen", zegt aanklager Van Kuppeveld. "Naar mijn weten is dit de eerste keer dat we het zo doen in Nederland." De rechter komt op 9 december terug op de voorstellen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen