Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit is de meest iconische oorlogsfoto van Limburg

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 16:00

De foto van een zwaar beschadigde Sint Servaasbrug in Maastricht is door een publieksjury verkozen tot meest sprekend beeld van Limburg in de Tweede Wereldoorlog.

De Duitsers probeerden de Sint Servaasbrug in 1944 bij hun terugtocht op te blazen, maar hielden geen rekening met het beton in de constructie. Daardoor bleven de bogen staan, wat leidde tot de indrukwekkende foto.

Provinciale expositie
De foto werd gekozen door een publieksjury van ruim 60 personen, die in het Limburgs Museum in Venlo samenkwam. Een vakjury maakte al een eerste selectie van 50 foto's, die vanaf april door de hele provincie Limburg geëxposeerd gaan worden.

Jodenster
Doel van het project is om de 100 meest aansprekende foto's van Nederland te vinden. Alle provincies deden mee aan het project. "We hoopten vooral dat er foto's zouden opduiken van particulieren, die we nog niet eerder kenden", zo vertelt Ruud Straatman van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. "Dat is zeker gelukt. Zo hadden we een foto uit een familie-album van een meneer uit Sittard, die met zijn Jodenster heel trots naar de fotograaf ging om zich te laten vereeuwigen. Dat is een heel krachtig symbool als je nu terugkijkt naar dat beeld."

Landelijke jury
"Deze 25 foto's gaan nu naar de landelijke jury, om een nationale collectie van 100 foto's te kiezen in hotel De Wereld in Wageningen, waar de Duitsers 75 jaar geleden de capitulatie tekenden", zo vertelt Benoit Mater van het Limburgs Museum. "Wij vieren zelf in Venlo natuurlijk de bevrijding straks op 3 maart, dan is de tentoonstelling nog niet te zien. De collectie gaat eerst naar de Tweede Kamer, vanaf april zijn de foto's dan hier te zien. Maar we hebben wel al Tekens van Vrijheid, ook een tentoonstelling in het teken van 75 jaar Vrijheid."

Battle for the Roer
Vibeke Gootzen is met 19 jaar het jongste jurylid. Ze kreeg de interesse voor de Tweede Wereldoorlog met de paplepel ingegoten. Haar vader Har schreef het boek "Battle for the Roer triangle", over de oorlog in Midden-Limburg. Har leverde ook zelf een aantal foto's waar de jury uit kon kiezen, Vibeke stemde op een van de foto's van haar vader. "Ik heb het beeld gekozen van een jonge Duitser die zich overgeeft. Hij is echt jong, dat zie je ook op de foto. Ik ben zelf ook pas 19, daarom spreekt die foto mij echt aan."

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een coole airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de coole airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen