Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit is de meest iconische oorlogsfoto van Limburg

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 16:00

De foto van een zwaar beschadigde Sint Servaasbrug in Maastricht is door een publieksjury verkozen tot meest sprekend beeld van Limburg in de Tweede Wereldoorlog.

De Duitsers probeerden de Sint Servaasbrug in 1944 bij hun terugtocht op te blazen, maar hielden geen rekening met het beton in de constructie. Daardoor bleven de bogen staan, wat leidde tot de indrukwekkende foto.

Provinciale expositie
De foto werd gekozen door een publieksjury van ruim 60 personen, die in het Limburgs Museum in Venlo samenkwam. Een vakjury maakte al een eerste selectie van 50 foto's, die vanaf april door de hele provincie Limburg geëxposeerd gaan worden.

Jodenster
Doel van het project is om de 100 meest aansprekende foto's van Nederland te vinden. Alle provincies deden mee aan het project. "We hoopten vooral dat er foto's zouden opduiken van particulieren, die we nog niet eerder kenden", zo vertelt Ruud Straatman van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. "Dat is zeker gelukt. Zo hadden we een foto uit een familie-album van een meneer uit Sittard, die met zijn Jodenster heel trots naar de fotograaf ging om zich te laten vereeuwigen. Dat is een heel krachtig symbool als je nu terugkijkt naar dat beeld."

Landelijke jury
"Deze 25 foto's gaan nu naar de landelijke jury, om een nationale collectie van 100 foto's te kiezen in hotel De Wereld in Wageningen, waar de Duitsers 75 jaar geleden de capitulatie tekenden", zo vertelt Benoit Mater van het Limburgs Museum. "Wij vieren zelf in Venlo natuurlijk de bevrijding straks op 3 maart, dan is de tentoonstelling nog niet te zien. De collectie gaat eerst naar de Tweede Kamer, vanaf april zijn de foto's dan hier te zien. Maar we hebben wel al Tekens van Vrijheid, ook een tentoonstelling in het teken van 75 jaar Vrijheid."

Battle for the Roer
Vibeke Gootzen is met 19 jaar het jongste jurylid. Ze kreeg de interesse voor de Tweede Wereldoorlog met de paplepel ingegoten. Haar vader Har schreef het boek "Battle for the Roer triangle", over de oorlog in Midden-Limburg. Har leverde ook zelf een aantal foto's waar de jury uit kon kiezen, Vibeke stemde op een van de foto's van haar vader. "Ik heb het beeld gekozen van een jonge Duitser die zich overgeeft. Hij is echt jong, dat zie je ook op de foto. Ik ben zelf ook pas 19, daarom spreekt die foto mij echt aan."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen