Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit is de meest iconische oorlogsfoto van Limburg

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 16:00

De foto van een zwaar beschadigde Sint Servaasbrug in Maastricht is door een publieksjury verkozen tot meest sprekend beeld van Limburg in de Tweede Wereldoorlog.

De Duitsers probeerden de Sint Servaasbrug in 1944 bij hun terugtocht op te blazen, maar hielden geen rekening met het beton in de constructie. Daardoor bleven de bogen staan, wat leidde tot de indrukwekkende foto.

Provinciale expositie
De foto werd gekozen door een publieksjury van ruim 60 personen, die in het Limburgs Museum in Venlo samenkwam. Een vakjury maakte al een eerste selectie van 50 foto's, die vanaf april door de hele provincie Limburg geëxposeerd gaan worden.

Jodenster
Doel van het project is om de 100 meest aansprekende foto's van Nederland te vinden. Alle provincies deden mee aan het project. "We hoopten vooral dat er foto's zouden opduiken van particulieren, die we nog niet eerder kenden", zo vertelt Ruud Straatman van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. "Dat is zeker gelukt. Zo hadden we een foto uit een familie-album van een meneer uit Sittard, die met zijn Jodenster heel trots naar de fotograaf ging om zich te laten vereeuwigen. Dat is een heel krachtig symbool als je nu terugkijkt naar dat beeld."

Landelijke jury
"Deze 25 foto's gaan nu naar de landelijke jury, om een nationale collectie van 100 foto's te kiezen in hotel De Wereld in Wageningen, waar de Duitsers 75 jaar geleden de capitulatie tekenden", zo vertelt Benoit Mater van het Limburgs Museum. "Wij vieren zelf in Venlo natuurlijk de bevrijding straks op 3 maart, dan is de tentoonstelling nog niet te zien. De collectie gaat eerst naar de Tweede Kamer, vanaf april zijn de foto's dan hier te zien. Maar we hebben wel al Tekens van Vrijheid, ook een tentoonstelling in het teken van 75 jaar Vrijheid."

Battle for the Roer
Vibeke Gootzen is met 19 jaar het jongste jurylid. Ze kreeg de interesse voor de Tweede Wereldoorlog met de paplepel ingegoten. Haar vader Har schreef het boek "Battle for the Roer triangle", over de oorlog in Midden-Limburg. Har leverde ook zelf een aantal foto's waar de jury uit kon kiezen, Vibeke stemde op een van de foto's van haar vader. "Ik heb het beeld gekozen van een jonge Duitser die zich overgeeft. Hij is echt jong, dat zie je ook op de foto. Ik ben zelf ook pas 19, daarom spreekt die foto mij echt aan."

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen