Overslaan en naar de inhoud gaan

'Discussie over elektrische fietsen dringend nodig'

Geplaatst opdonderdag 14 oktober 2021 - 22:39

Volgens verschillende partijen, waaronder de Limburgse afdeling van de Fietsersbond en meerdere artsen, is er een discussie nodig over het gebruik van elektrische fietsen. En dan met name e-bikes die tot wel 45 kilometer per uur kunnen.

De verkeerssituatie verandert namelijk door het groeiende aantal snelrijdende fietsen in het Limburgse verkeer.

Ongelukken met elektrische fietsen
Tussen 2015 en 2019 vielen er volgens het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) 19 dodelijke slachtoffers als gevolg van ongelukken met elektrische fietsen. Alle overledenen waren 60 jaar of ouder. Daarnaast raakten 136 mensen in die periode gewond dankzij ongelukken met e-bikes. Ook hierbij was het merendeel van de betrokkenen op leeftijd.

Helmplicht
Neuroloog Marcel Ariës, die werkzaam is op de intensive care van het Maastricht UMC+, vindt dat er een discussie aangezwengeld moet worden over de regelgeving rondom e-bikes. Samen met collega's is hij een campagne voor veiliger fietsen begonnen, met helmplicht als speerpunt. Ariës: "Bijna elke twee weken zien we hier op de IC wel iemand met zwaar hoofdletsel door een fietsongeluk. Zeker 80 procent daarvan zat op een elektrische fiets." Een kwart van die mensen komt volgens de neuroloog te overlijden, en meer dan de helft houdt een ernstige fysieke of mentale handicap over aan het ongeval. "Vorig jaar waren er meer fietsdoden dan autododen, een trend die zorgen baart."

Lees ook: Artsen: 'Helmplicht voor rijden met elektrische fiets'

Steeds sneller
Ook Harrie Winteraeken, de Limburgse vertegenwoordiger van de Fietsersbond, vindt dat de discussie moet oplaaien. Vooral speed pedelecs, e-bikes die in sommige gevallen harder dan een brommer kunnen, zijn voor hem onderwerp van discussie. Zo is het veel mensen niet duidelijk of deze voertuigen op de weg of op het fietspad moeten. Volgens Winteraeken nemen door zo'n snelle fietsen de verschillen in snelheden op de fietspaden drastisch toe. "Ook levert het akelige inhaalmanoeuvres op. De hele fietsinfrastructuur zou veranderd moeten worden om dat te voorkomen."

Roekelozer
Neuroloog Ariës stuit met zijn actie om helmen te dragen in ieder geval op tegenspraak. "Er wordt gezegd dat we mensen bang maken om te fietsen, dat we betutteld zijn. Ik kan de data ook niet veranderen, en het is niet alsof een helm dragen zo'n onoverkomelijke horde is." Winteraeken vindt de helmplicht wat ver gaan, "maar het kan zeker aanbevolen worden".

"Het is het niet de fiets die het probleem veroorzaakt, maar hoe deze gebruikt wordt." Aan de andere kant kan het beschermende hoofddeksel volgens de vertegenwoordiger ook leiden tot een vals gevoel van veiligheid en dus roekelozer gedrag. "En een heup breken kan natuurlijk nog steeds."

Lees ook: E-bike gaat in vlammen op na ontploffing in Weert

Ministerie
Volgens een woordvoerder van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wordt er bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in ieder geval hard aan de weg getimmerd wat betreft elektrische fietsen. Zo zou er worden gekeken naar wanneer de voertuigen een kenteken nodig hebben en waar ze zich op de weg zouden moeten bevinden. Ariës heeft nog een ander idee. "Ik denk dat het een gemiste kans is om niet een helm te geven bij een de koop of huur van een e-bike."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen