Overslaan en naar de inhoud gaan

Discriminatiecijfers schieten omhoog: 'Dit is een probleem'

Geplaatst opzaterdag 30 november 2019 - 7:00

Opnieuw is het discriminatiecijfer in Limburg gestegen. Vorig jaar meldden 220 mensen zich bij een anti-discriminatie voorziening (ADV) in de provincie, maar dat aantal is nu al met zeker tien procent omhoog geschoten.

Dat bevestigt Chris Baltussen, directeur van ADV Limburg.

Meer meldingen
Overigens geven deze cijfers alleen een beeld van de mensen die zich bij een ADV meldden. "Mensen kunnen zich bijvoorbeeld ook melden bij de politie", legt Baltussen uit. Daardoor kan het totale aantal Limburgse meldingen hoger liggen, zoals vorig jaar het geval was.

Onveilig gevoel
Toen werd er 455 keer een geval van discriminatie gemeld bij de politie, een ADV of het College voor de Rechten van de Mens. Een jaar eerder, in 2017, lag het totaal nog op 435 meldingen. "Dit is natuurlijk een probleem", zegt Baltussen. "We zien discriminatie vooral terug in de woon- en werkomgeving, dat maakt dit nog zorgelijker. Juist daar moet iemand zich veilig voelen."

Hey, Zwarte Piet!
Bhoye Diallo is één van de Limburgse slachtoffers. De in Guinee geboren postbezorger komt vijf dagen per week bij mensen aan de deur. "Ik kwam een keer in december bij mensen langs met een pakketje, zegt die man: 'Hey, Zwarte Piet! Kom je een pakketje brengen?' Ik dacht: 'Wat zegt hij nou?' Daar heb ik hem ook op aangesproken."

Video: L1

Geen respect
Voor Diallo is het een terugkerend fenomeen. "Dan mag ik een club niet in, want die avond is het zogenaamd alleen voor genodigden. Of ik loop gewoon op straat en iemand roept: 'Ga terug naar je eigen land!' Waarom? Ik doe niemand kwaad, ik werk hard voor mijn geld. Heb gewoon respect voor elkaar. Ik vind ook wat van Zwarte Piet, maar ik ga mijn mening niet aan anderen opdringen."

Pispaal op kantoor
Ook Javi*, die liever anoniem blijft, maakte discriminatie van dichtbij mee. Hij is geboren in India en is homoseksueel; voor collega's bij zijn vorige werkgever reden om hem tot pispaal te bombarderen. "Dan ruimde ik de vaatwasser op kantoor uit, en dan buk je. Nou, dan ging het: 'Kijk, die Javi, die is gewend om te bukken.' En iedereen lachte."

'Jullie soort'
Javi lepelt talloze anekdotes op. "Ik vroeg verlof rondom de feestdagen. Toen zei mijn baas: 'Ik laat collega's met echte relaties voorgaan.' Hij vond een homoseksuele relatie geen serieuze relatie. 'Ik weet hoe jullie soort is', voegde hij daar aan toe." Het dienstverband van Javi eindigde na een klein jaar met een hyperventilatie. "Het zat in mijn hoofd en langzamerhand werd het fysiek. Ik kon niet meer."

Baltussen hoopt dat zoveel mogelijk slachtoffers zich melden. "Anders kunnen wij, of de politie, ook weinig doen om een situatie aan te pakken."

*Javi doet zijn verhaal anoniem. Zijn naam is bij de redactie bekend.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen