Overslaan en naar de inhoud gaan

Dirigenten: 'We mogen zingen, maar het is nog te gevaarlijk'

Geplaatst opwoensdag 13 mei 2020 - 20:17

"Officieel mogen we op 1 juni zingen, maar we vinden het nog te gevaarlijk", zeggen Dion Ritten en Veron Jongstra, allebei koordirigenten in Limburg. "Het moet echt bewezen worden dat je geen gevaar loopt, anders nemen we het risico niet."

Ritten en Jongstra deden hun uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Onderzoek
Ritten kreeg vandaag nog een duidelijk advies te horen van het de KNMO, de vereniging Koninklijke Nederlandse Muziek Organisatie, en koornetwerk Nederland: "Even pas op de plaats te maken, niet repeteren en afwachten op de resultaten van onderzoeken die de TU Delft en de TU Eindhoven nu doen over de gevaarlijkheid van samen zingen in één ruimte."

Video: L1

Ritten en Jongstra zitten in de video naast elkaar omdat ze één huishouden voeren.

RIVM
Volgens het RIVM mogen koren weer zingen vanaf 1 juni omdat ze onder de culturele instellingen vallen. Daardoor zouden groepen van maximaal dertig personen weer samen mogen zingen. Iets waar Premier Rutte tijdens een persconferentie een andere mening over had: "Plekken waar mensen luid zingen, dat zijn plekken waar het virus graag is."

Anderhalve meter
Volgens Jongstra is het nog maar de vraag of de anderhalve meter afstand, die het RIVM voorschrijft, voldoende is: "Het schijnt namelijk dat als je zingt, dat veel verder reikt dan die anderhalve meter." De koren zijn wel al bezig om oplossingen te bedenken, zegt Jongstra: "Zo hebben wij al gekeken of we tussenschotten kunnen plaatsen. Alleen willen we zekerheid hebben dat zo'n oplossing verspreiding van een eventueel aanwezig virus voorkomt." Ritten heeft ook twijfels of binnen zingen op korte termijn mogelijk is: "Je weet ook niet hoe de ventilatie is geregeld in bepaalde gebouwen. Daardoor kan de lucht blijven hangen. We willen heel graag, maar het moet verantwoord zijn."

Intensive Care
Jongstra geeft leiding aan een vrouwenkoor in Meijel en een mannenkoor in Kerkrade. Binnen het mannenkoor heeft een aantal leden ook corona gehad. Een van hen ligt op dit moment op de intensive care: "Dat is heel eng en we hopen dat het weer goed komt." Ook Ritten, die leiding geeft aan zes koren, beseft dat niks meer vanzelfsprekend is: "De wereld is helemaal veranderd. Er zijn bij ons al vijftien concerten en twee concertreizen afgezegd. Maar het draait niet alleen om het musiceren, maar ook om het samen zijn."

Cantarode
Ritten is ook betrokken bij de organisatie van het koorfestival Cantarode in Kerkrade. En dat festival, met koren uit de hele wereld, heeft een grote naam vastgelegd voor de editie van volgend jaar: "Op 16 mei volgend jaar komt er in samenwerking met Parkstad Limburg Theaters een speciaal concert met Voces8 uit Engeland." Volgens Ritten een van de vooraanstaande ensembles ter wereld op dit moment. Al blijft het voor evenementen wachten op een vaccin: "We hopen dat het allemaal doorgaat."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen