Overslaan en naar de inhoud gaan

Dirigent en pianist Jan Hupperts (97) overleden

Geplaatst opdinsdag 30 juli 2019 - 14:37

Op zondag 28 juli is oud-dirigent en pianist Jan Hupperts uit Itteren op 97-jarige leeftijd overleden.

De geboren en getogen Gulpenaar stond bekend om zijn ongebreidelde enthousiasme waarmee hij tot op zeer hoge leeftijd leiding gaf aan meerdere Limburgse koren.

Toonkunstkoren
Hupperts was onder andere 32 jaar dirigent van het Toonkunstkoor Roermond en eredirigent van het Toonkunstkoor Maastricht. Ook stond hij 26 jaar op de bok voor het Roermonds mannenkoor. In 2011 vierde hij zijn 90ste verjaardag met het Toonkunstkoor Maastricht met een opvallend concert waarin hij optrad met zijn drie muzikale kleindochters.

Studie
Hupperts studeerde piano, orgel en koordirectie aan het Stedelijk Muziek Lyceum in Maastricht. Hij vervolgde zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam.
In 1945 werd zijn talent opgemerkt door Frits Schuurman, dirigent van het Haagse Residentieorkest. Met hen speelde hij een half jaar later als solist het pianoconcert van Rachmaninov in Den Haag en Leiden.

Opera
Hierna concentreerde hij zich op het dirigeren en begon bij de Limburgse Opera Verdi die later overging in de Zuid Nederlandse Opera. In 1975 maakte hij een bewerking van Schinderhannes, een opera buffa in het Roermonds dialect, gecomponeerd in 1864. Hij maakte een avondvullende voorstelling, waarin hij alle koorwerken herschreef voor vier stemmen en recitatieven toevoegde. De opera word om de zeven jaar in Roermond uitgevoerd; de laatste uitvoering was in 2017.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen