Overslaan en naar de inhoud gaan

Dirigent en pianist Jan Hupperts (97) overleden

Geplaatst opdinsdag 30 juli 2019 - 14:37

Op zondag 28 juli is oud-dirigent en pianist Jan Hupperts uit Itteren op 97-jarige leeftijd overleden.

De geboren en getogen Gulpenaar stond bekend om zijn ongebreidelde enthousiasme waarmee hij tot op zeer hoge leeftijd leiding gaf aan meerdere Limburgse koren.

Toonkunstkoren
Hupperts was onder andere 32 jaar dirigent van het Toonkunstkoor Roermond en eredirigent van het Toonkunstkoor Maastricht. Ook stond hij 26 jaar op de bok voor het Roermonds mannenkoor. In 2011 vierde hij zijn 90ste verjaardag met het Toonkunstkoor Maastricht met een opvallend concert waarin hij optrad met zijn drie muzikale kleindochters.

Studie
Hupperts studeerde piano, orgel en koordirectie aan het Stedelijk Muziek Lyceum in Maastricht. Hij vervolgde zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam.
In 1945 werd zijn talent opgemerkt door Frits Schuurman, dirigent van het Haagse Residentieorkest. Met hen speelde hij een half jaar later als solist het pianoconcert van Rachmaninov in Den Haag en Leiden.

Opera
Hierna concentreerde hij zich op het dirigeren en begon bij de Limburgse Opera Verdi die later overging in de Zuid Nederlandse Opera. In 1975 maakte hij een bewerking van Schinderhannes, een opera buffa in het Roermonds dialect, gecomponeerd in 1864. Hij maakte een avondvullende voorstelling, waarin hij alle koorwerken herschreef voor vier stemmen en recitatieven toevoegde. De opera word om de zeven jaar in Roermond uitgevoerd; de laatste uitvoering was in 2017.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen