Overslaan en naar de inhoud gaan

Dirigent en pianist Jan Hupperts (97) overleden

Geplaatst opdinsdag 30 juli 2019 - 14:37

Op zondag 28 juli is oud-dirigent en pianist Jan Hupperts uit Itteren op 97-jarige leeftijd overleden.

De geboren en getogen Gulpenaar stond bekend om zijn ongebreidelde enthousiasme waarmee hij tot op zeer hoge leeftijd leiding gaf aan meerdere Limburgse koren.

Toonkunstkoren
Hupperts was onder andere 32 jaar dirigent van het Toonkunstkoor Roermond en eredirigent van het Toonkunstkoor Maastricht. Ook stond hij 26 jaar op de bok voor het Roermonds mannenkoor. In 2011 vierde hij zijn 90ste verjaardag met het Toonkunstkoor Maastricht met een opvallend concert waarin hij optrad met zijn drie muzikale kleindochters.

Studie
Hupperts studeerde piano, orgel en koordirectie aan het Stedelijk Muziek Lyceum in Maastricht. Hij vervolgde zijn studie aan het conservatorium van Amsterdam.
In 1945 werd zijn talent opgemerkt door Frits Schuurman, dirigent van het Haagse Residentieorkest. Met hen speelde hij een half jaar later als solist het pianoconcert van Rachmaninov in Den Haag en Leiden.

Opera
Hierna concentreerde hij zich op het dirigeren en begon bij de Limburgse Opera Verdi die later overging in de Zuid Nederlandse Opera. In 1975 maakte hij een bewerking van Schinderhannes, een opera buffa in het Roermonds dialect, gecomponeerd in 1864. Hij maakte een avondvullende voorstelling, waarin hij alle koorwerken herschreef voor vier stemmen en recitatieven toevoegde. De opera word om de zeven jaar in Roermond uitgevoerd; de laatste uitvoering was in 2017.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen