Overslaan en naar de inhoud gaan

Directie VDL Nedcar in Born past werkrooster aan

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2016 - 7:10

VDL Nedcar in Born heeft de werkroosters van dit jaar voor het productiepersoneel aangepast. De directie anticipeert hiermee op de brede wens om de werkdruk te verminderen.

De periode met diensten van 10 uur (effectief 9.15 uur na aftrek van pauzes) wordt ingekort van acht naar vier weken. Het aantal overwerk- zaterdagen wordt gehalveerd van vier naar twee. Met een (uitgelekt) schrijven aan alle medewerkers reageert VDL Nedcar op de ophef over vermeende verstoorde arbeidsverhoudingen.

Hoofd koel houden
"Wij achten het van groot belang dat we nu het hoofd koel houden en in goed overleg met jullie en de or, de juiste keuzes maken. Keuzes die recht doen aan afspraken die in het verleden met elkaar zijn gemaakt, die aansluiten bij het vertrouwen dat BMW in ons stelt en die realistisch en werkbaar zijn."

Flexibiliteit
In de brief leggen Joost Govaarts en Karel Bouckaert uit dat Nedcar als toeleverancier van BMW moet meebewegen met hun vraag. "Dat vraagt flexibiliteit. Daaraan zijn natuurlijk grenzen. Daarom zijn er in 2012 flexregels afgesproken in het Sociaal Convenant. Die regels, die na een stemming onder het personeel met grote meerderheid zijn aangenomen, respecteren wij. Daarnaast worden werkroosters (werktijden, zaterdagen en bandsnelheid) elke maand besproken met de or. Als gevolg van dat overleg zijn de roosters aangepast."

Scheve arbeidsverhoudingen
De directie betreurt dat die flexibiliteit wordt gelinkt aan stakingen over de landelijke cao-discussie en herkent zich niet in het beeld dat is ontstaan van scheve arbeidsverhoudingen; van maandenlange werkdagen van tien uur. Volgens Nedcar zijn er sinds medio oktober diensten gedraaid van 9,5 uur, inclusief drie pauzes van in totaal 45 minuten. In de laatste maanden van 2015 is twee keer op een zaterdag overgewerkt. Een groot aantal productiemedewerkers zou zelfs minder uren hebben gedraaid dan voorzien.

Achterstand
Een deel van de eindmontage maakte wel extra uren. Nedcar schrijft dat de productie door de stakingen achterstand heeft opgelopen. "BMW heeft laten weten dat het bij voortduring van de acties meer volumes aan de eigen fabriek in Oxford gaat toewijzen." Om dit te voorkomen gaan directie en or in overleg om de arbeidsomstandigheden verder te optimaliseren.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Nedcar stuwt omzet VDL Groep naar recordhoogte
Stakingen kosten VDL Nedcar grote order van BMW
OR Nedcar: 'Niemand ontslaan, want dip is tijdelijk'
BMW bouwt Mini’s in China, gevolgen Nedcar onduidelijk
Overzicht
Uitgelicht
Win € 7.500,- advertentietegoed bij L1

Langzaam komen de feestmaanden eraan en dat betekent doorgaans dat u als bedrijf speciale acties in petto heeft voor uw klanten. Niet zo gek, want met Black Friday (29-11), Sinterklaas, Kerstmis en Oud op Nieuw voor de deur is dit het ideale moment om aan klantenbinding te doen.

U kunt uw aanbiedingen of acties misschien helemaal gratis over de bühne brengen. L1 geeft uw bedrijf namelijk de mogelijkheid om € 7.500 euro aan gratis advertentietegoed te winnen! Dit advertentietegoed kunt u ook nog eens geheel vrij inzetten via L1 TV, L1 Radio en/of online via L1 of 1Limburg.

Kijk hier voor meer informatie
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!

Meest gelezen