Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Directie VDL Nedcar in Born past werkrooster aan

Geplaatst opdonderdag 14 januari 2016 - 7:10

VDL Nedcar in Born heeft de werkroosters van dit jaar voor het productiepersoneel aangepast. De directie anticipeert hiermee op de brede wens om de werkdruk te verminderen.

De periode met diensten van 10 uur (effectief 9.15 uur na aftrek van pauzes) wordt ingekort van acht naar vier weken. Het aantal overwerk- zaterdagen wordt gehalveerd van vier naar twee. Met een (uitgelekt) schrijven aan alle medewerkers reageert VDL Nedcar op de ophef over vermeende verstoorde arbeidsverhoudingen.

Hoofd koel houden
"Wij achten het van groot belang dat we nu het hoofd koel houden en in goed overleg met jullie en de or, de juiste keuzes maken. Keuzes die recht doen aan afspraken die in het verleden met elkaar zijn gemaakt, die aansluiten bij het vertrouwen dat BMW in ons stelt en die realistisch en werkbaar zijn."

Flexibiliteit
In de brief leggen Joost Govaarts en Karel Bouckaert uit dat Nedcar als toeleverancier van BMW moet meebewegen met hun vraag. "Dat vraagt flexibiliteit. Daaraan zijn natuurlijk grenzen. Daarom zijn er in 2012 flexregels afgesproken in het Sociaal Convenant. Die regels, die na een stemming onder het personeel met grote meerderheid zijn aangenomen, respecteren wij. Daarnaast worden werkroosters (werktijden, zaterdagen en bandsnelheid) elke maand besproken met de or. Als gevolg van dat overleg zijn de roosters aangepast."

Scheve arbeidsverhoudingen
De directie betreurt dat die flexibiliteit wordt gelinkt aan stakingen over de landelijke cao-discussie en herkent zich niet in het beeld dat is ontstaan van scheve arbeidsverhoudingen; van maandenlange werkdagen van tien uur. Volgens Nedcar zijn er sinds medio oktober diensten gedraaid van 9,5 uur, inclusief drie pauzes van in totaal 45 minuten. In de laatste maanden van 2015 is twee keer op een zaterdag overgewerkt. Een groot aantal productiemedewerkers zou zelfs minder uren hebben gedraaid dan voorzien.

Achterstand
Een deel van de eindmontage maakte wel extra uren. Nedcar schrijft dat de productie door de stakingen achterstand heeft opgelopen. "BMW heeft laten weten dat het bij voortduring van de acties meer volumes aan de eigen fabriek in Oxford gaat toewijzen." Om dit te voorkomen gaan directie en or in overleg om de arbeidsomstandigheden verder te optimaliseren.

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Nedcar stuwt omzet VDL Groep naar recordhoogte
Stakingen kosten VDL Nedcar grote order van BMW
OR Nedcar: 'Niemand ontslaan, want dip is tijdelijk'
BMW bouwt Mini’s in China, gevolgen Nedcar onduidelijk
Overzicht
Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen
Uitgelicht
Win kaarten Historisch Motoren en Tractoren festival Panningen

Wij mogen kaarten voor het Historisch Motoren en Tractoren festival in Panningen weg geven. Wil jij dit jaar met je partner, kinderen, vrienden of vriendinnen gratis naar het festival in Panningen? Lees verder om te zien wat we van je vragen.

Zie hier hoe je kans maakt
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg iedere dag 18:30 op L1 TV

Iedere dag vanaf een andere prachtige locatie in Limburg ontvangen Sander Kleikers en Gert Jacobs hun gasten. En je bent van harte welkom om de uitzending bij te wonen!

Tour de L1mbourg is iedere dag om 18:30 live op L1 TV en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald.

Bekijk hier alle locaties
Win een gigantische eenhoorn
Uitgelicht
Win een gigantische eenhoorn!

L1 knalt de zomer in! Op vrijdag 19 juli vieren we vanaf 06:00 op L1 Radio het begin van de Bouwvakvakantie. Met een barbecue, ijscoman en een Kop van Jut. En de hoofdprijs: een gigantisch opblaasbaar eenhoorneiland!

Kom gezellig langs bij de L1-studio aan de Ambyerstraat Zuid 77B in Maastricht-Amby en sla je slag!

Kom 19 juli langs bij L1
Schrijf je in voor 'As ich mer danse kin'
Uitgelicht
Limburgse dansgroepen opgelet!

Je kunt een optreden winnen op De11devande11de 2019 én meedansen met een aantal artiesten.

De Sjeng Kraft Kompenei (SKK) organiseert een danswedstrijd voor Limburgse dans-groepen. De winnaar danst op het grootste vastelaovespodium van Limburg: de11devande11de op het Vrijthof in Maastricht maandag 11 november 2019. Samenwerkingspartners zijn SKK, de Muziekgieterij in Maastricht en regionale omroep L1.

Geef je op voor 'As ich mer danse kin'!

Meest gelezen