Overslaan en naar de inhoud gaan

Directie bevestigt: ENCI Maastricht volgend jaar dicht

Geplaatst opmaandag 9 december 2019 - 15:07

Cementfabriek ENCI in Maastricht sluit eind juni volgend jaar de deuren.

Er is inmiddels een adviesaanvraag over de sluiting ingediend bij de OR.

Personeelsbijeenkomst
Het personeel is maandag geïnformeerd door de Benelux-directeur van moederbedrijf HeidelbergCement. Voor de 50 medewerkers wordt collectief ontslag aangevraagd.

Oorzaken
Volgens de directie heeft de sluiting van de oven begin dit jaar geleid tot een lagere productie van klinker. Dat is het basiselement voor de productie van cement. Het bedrijf werd daardoor in grotere mate afhankelijk van invoer. Maar zeeschepen met een grotere capaciteit kunnen niet over de Maas naar Maastricht. Dat was een handicap. Bovendien is er in Maastricht een beperkte opslagcapaciteit en kent de vestiging hoge onderhoudskosten. Die optelsom bracht de directie tot de conclusie dat de oudste vestiging van ENCI in Nederland (1926) niet in staat is om concurrerend te blijven. Behalve in Maastricht heeft ENCI ook nog vestigingen in IJmuiden en Rotterdam.

Einde mergelwinning
ENCI is in de zomer van 2018 gestopt met mergelwinning in Maastricht. Verkoopdirecteur Bart vanden Boeynants sprak geruchten over een mogelijke sluiting toen nog met klem tegen. Op de website van het bedrijf schreef hij destijds: "Ik vang steeds meer geruchten op dat ENCI Maastricht zijn activiteiten stopzet na de sluiting van het ovenbedrijf in 2019. Dat klopt dus helemaal niet. Ja, de concessie loopt af en wij dragen de mergelgroeve over aan de provincie. Op de vrijgekomen gronden komt een natuur- en recreatiegebied, duidelijk gescheiden van de industrie. Maar ENCI Maastricht sluit niet. Integendeel: onze molens zetten de cementproductie voort."

Plan van Transformatie
De sluiting van de locatie in Maastricht heeft volgens de directie geen gevolgen voor het Plan van Transformatie voor het gebied waarin ENCI ligt. Het bedrijf zegt zijn verplichtingen te zullen nakomen. In april dit jaar is het noordelijk deel van de mergelgroeve, dat al heringericht was, overgedragen aan Natuurmonumenten. In januari dit jaar wordt het complete gebied via de provincie overgedragen aan de natuurorganisatie. Wat na de sluiting van de fabriek medio komend jaar met het gebouw gaat gebeuren, wordt nog bekeken.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen