Overslaan en naar de inhoud gaan

Directie bevestigt: ENCI Maastricht volgend jaar dicht

Geplaatst opmaandag 9 december 2019 - 15:07

Cementfabriek ENCI in Maastricht sluit eind juni volgend jaar de deuren.

Er is inmiddels een adviesaanvraag over de sluiting ingediend bij de OR.

Personeelsbijeenkomst
Het personeel is maandag geïnformeerd door de Benelux-directeur van moederbedrijf HeidelbergCement. Voor de 50 medewerkers wordt collectief ontslag aangevraagd.

Oorzaken
Volgens de directie heeft de sluiting van de oven begin dit jaar geleid tot een lagere productie van klinker. Dat is het basiselement voor de productie van cement. Het bedrijf werd daardoor in grotere mate afhankelijk van invoer. Maar zeeschepen met een grotere capaciteit kunnen niet over de Maas naar Maastricht. Dat was een handicap. Bovendien is er in Maastricht een beperkte opslagcapaciteit en kent de vestiging hoge onderhoudskosten. Die optelsom bracht de directie tot de conclusie dat de oudste vestiging van ENCI in Nederland (1926) niet in staat is om concurrerend te blijven. Behalve in Maastricht heeft ENCI ook nog vestigingen in IJmuiden en Rotterdam.

Einde mergelwinning
ENCI is in de zomer van 2018 gestopt met mergelwinning in Maastricht. Verkoopdirecteur Bart vanden Boeynants sprak geruchten over een mogelijke sluiting toen nog met klem tegen. Op de website van het bedrijf schreef hij destijds: "Ik vang steeds meer geruchten op dat ENCI Maastricht zijn activiteiten stopzet na de sluiting van het ovenbedrijf in 2019. Dat klopt dus helemaal niet. Ja, de concessie loopt af en wij dragen de mergelgroeve over aan de provincie. Op de vrijgekomen gronden komt een natuur- en recreatiegebied, duidelijk gescheiden van de industrie. Maar ENCI Maastricht sluit niet. Integendeel: onze molens zetten de cementproductie voort."

Plan van Transformatie
De sluiting van de locatie in Maastricht heeft volgens de directie geen gevolgen voor het Plan van Transformatie voor het gebied waarin ENCI ligt. Het bedrijf zegt zijn verplichtingen te zullen nakomen. In april dit jaar is het noordelijk deel van de mergelgroeve, dat al heringericht was, overgedragen aan Natuurmonumenten. In januari dit jaar wordt het complete gebied via de provincie overgedragen aan de natuurorganisatie. Wat na de sluiting van de fabriek medio komend jaar met het gebouw gaat gebeuren, wordt nog bekeken.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen