Overslaan en naar de inhoud gaan

Directeursrel: L1-personeel en RvC recht tegenover elkaar

Geplaatst opdonderdag 1 oktober 2020 - 12:21

Een rechter moet het conflict tussen de Raad van Commissarissen van L1 en de ondernemingsraad (OR) van de omroep beslechten. De benoeming van Peter Elbers tot directeur zorgde voor een dispuut, dat ook donderdag voor de rechter niet werd opgelost.

De OR wilde de benoeming van Elbers via een kort geding terugdraaien, maar de RvC bleef achter Elbers staan.

Lees ook: Personeel L1: RvC moet zich op positie beraden

Bestuurlijke onrust
L1 verkeerde jarenlang in bestuurlijke onrust. Sinds 2013 werd er gewerkt aan een bestuurlijke fusie met Omroep Brabant. Die fusiepoging klapte begin 2018. Vervolgens trad directeur Rob Stevens af en stapte de toenmalige Raad van Commissarissen op. Bert Lemmens en Emiel van der Wal werden aangesteld als interim-bestuurders en moesten de rust doen terugkeren.

Brok ervaring
Naar de smaak van het L1-personeel is het duo daar ook in geslaagd. Dat de nieuwe Raad van Commissarissen per 1 juli besloot om Lemmens en Van der Wal buiten te zetten, stuitte dan ook op grote weerstand binnen de regionale omroep. De OR hoopte dat een bemiddelaar ervoor kon zorgen dat de RvC en Lemmens elkaar alsnog zouden vinden.

Door in ieder geval één van de twee directeuren te behouden voor de organisatie, zou immers een brok ervaring behouden blijven voor L1. De RvC stemde op 4 juli in met bemiddeling.

Geen advies
De bemiddelaar ging echter op vakantie, waardoor de zaak even bleef liggen. Ook na diens vakantie liep het bemiddelingstraject niet vlot. In de tussentijd wilde de RvC Peter Elbers alvast aanstellen als nieuwe directeur en vroeg daarvoor, zoals wettelijk is vastgelegd, advies aan de OR. Die wenste echter geen advies uit te brengen zolang er nog geen duidelijkheid was over de kwestie-Lemmens.

Eenzijdig besluit
Op 4 september besloot de RvC het advies van de OR niet af te wachten en Elbers op korte termijn aan te stellen. Daarover werd ook meteen een persbericht verstuurd. De OR van L1 voelde zich gepasseerd én voor een voldongen feit geplaatst. De RvC liet echter weten het 'niet langer verantwoord' te vinden om te wachten met het benoemen van een directeur.

'De OR is in de gelegenheid gesteld advies te geven en heeft op onredelijke gronden besloten om daar niet toe over te gaan, hetgeen maakt dat het de RvC vrijstond om eenzijdig dit besluit te nemen', schreef de RvC toen in een reactie.

Pas op de plaats
De RvC, bij monde van advocaat Martijn Huisman, liet donderdag voor de rechter weten dat de interim-bestuurders niet vooruit wilden. "Ze wilden niet veranderen, ze wilden gewoon rust. De RvC vond het ook niet erg om even pas op de plaats te maken, maar te lang een pas op de plaats kon de organisatie op achterstand zetten."

Lees ook: Crisisgesprek levert niets op: OR L1 stapt naar rechter

Stoel of smoel
Volgens Huisman is het de OR vooral om de personen Lemmens en Van der Wal te doen. "Het gaat ze om de smoel, niet om de stoel. Ze doen er alles aan om deze directeuren terug te krijgen." De advocaat stelt dat de OR zelfs regelgeving creatief inzette om beide interim-bestuurders te behouden. "Maar de RvC moet naar meer kwaliteiten kijken, niet alleen naar de populariteit van een bestuurder."

Gesprekken lopen
"Het is ook wel het laatste dat L1 zou moeten willen. Boetseren, kneden, om maar te kijken hoe ze deze bestuurders binnen kunnen houden", zei Huisman. Overigens loopt het bemiddelingstraject met Bert Lemmens nog steeds. "Maar we voorzien dat dit nog maanden kan duren. Ik kan er niet te veel over zeggen, maar zowel de RvC als Lemmens werkt daar heel serieus aan."

Lemmens-adept
Loe Sprengers, advocaat van de OR, benadrukt dat de OR geen 'Bert Lemmens-adept' is. "Toch denkt de OR dat meneer Lemmens er met de RvC uit kan komen. Juist vanwege zijn ervaring in de mediawereld. Een wereld waarin hij gepokt en gemazeld is. De nieuwe directeur (Peter Elbers, red.) liep in 1981 stage bij een omroep, dat is zijn ervaring."

Beide partijen kwamen donderdag dus niet nader tot elkaar. Dat betekent dat de voorzieningenrechter er een klap op moet geven. Woensdag doet hij uitspraak.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wat komt er op L1?

Daar hebben we de handige programmagids van L1 voor. Hier zie je direct hoe laat je favoriete programma op L1 TV of L1 Radio begint!

Kijk in de programmagids van L1
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen