Overslaan en naar de inhoud gaan

Directeur Rolduc: 'Als je niet oppast, is het geld zo op'

Geplaatst opdinsdag 21 mei 2019 - 16:45

Harrie van Beers van Abdij Rolduc in Kerkrade is plots een directeur met een overheidssubsidie van zeven miljoen euro op zak.

Maar met dat bedrag kan het hotel-restaurant én conferentieoord de nood nog lang niet lenigen, bezweert van Beers. "Als je niet verstandig renoveert, is dat geld zo op."

Maandag kwam het bevrijdende nieuws voor Van Beers en zijn medewerkers: na een intensieve lobby, waarbij Rolduc zij aan zij stond met de Provincie Limburg en de Gemeente Kerkrade, besloot minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur zeven miljoen euro te doneren aan het Limburgse rijksmonument.

Lees ook: 'Iconisch' Rolduc krijgt 7 miljoen van overheid

Hoewel het gebouw er volgens de directeur goed uitziet, zijn er wel degelijk tekortkomingen. "Verduurzaming is een belangrijk punt. Het hele gebouw heeft enkel glas en er lopen lange leidingen, met veel energieverlies als gevolg. De energienota ligt jaarlijks tussen de 200.000 en 250.000 euro."

Kerktoren
Als het om renovatie gaat, is de kerktoren het zorgenkind. De toren, met hekken omheind vanwege vallend gesteente, is dringend toe aan een opknapbeurt. "En dan spelen er nog vochtproblemen in het hele gebouw", somt Van Beers op.

Een ander punt van zorg is het leegstaande schoolgebouw. Kijkend naar de vraag vanuit de markt en de investeringen die daarbij passen, zoekt Rolduc naar een herbestemming. Met de overheidsbijdrage zal dat proces een stuk vlotter verlopen, is de verwachting.

Originele staat
Aan de herstelwerkzaamheden kleeft een beperking. Zoals ieder Rijksmonument, moet ook bij Rolduc vrijwel alles in originele staat blijven. "Aan de buitenzijde van het gebouw wordt niet getornd", zegt de directeur beslist. "Van binnen zijn er wel wat mogelijkheden om te verbouwen."

Bovenop de subsidie van het Rijk dragen ook de Provincie Limburg (2,4 miljoen) en de Gemeente Kerkrade (1,2 miljoen) bij. Rolduc trekt zelf ook de portemonnee en gaat 1,2 miljoen euro stoppen in de vernieuwing van het voormalige klooster.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen