Overslaan en naar de inhoud gaan

Directeur Rolduc: 'Als je niet oppast, is het geld zo op'

Geplaatst opdinsdag 21 mei 2019 - 16:45

Harrie van Beers van Abdij Rolduc in Kerkrade is plots een directeur met een overheidssubsidie van zeven miljoen euro op zak.

Maar met dat bedrag kan het hotel-restaurant én conferentieoord de nood nog lang niet lenigen, bezweert van Beers. "Als je niet verstandig renoveert, is dat geld zo op."

Maandag kwam het bevrijdende nieuws voor Van Beers en zijn medewerkers: na een intensieve lobby, waarbij Rolduc zij aan zij stond met de Provincie Limburg en de Gemeente Kerkrade, besloot minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur zeven miljoen euro te doneren aan het Limburgse rijksmonument.

Lees ook: 'Iconisch' Rolduc krijgt 7 miljoen van overheid

Hoewel het gebouw er volgens de directeur goed uitziet, zijn er wel degelijk tekortkomingen. "Verduurzaming is een belangrijk punt. Het hele gebouw heeft enkel glas en er lopen lange leidingen, met veel energieverlies als gevolg. De energienota ligt jaarlijks tussen de 200.000 en 250.000 euro."

Kerktoren
Als het om renovatie gaat, is de kerktoren het zorgenkind. De toren, met hekken omheind vanwege vallend gesteente, is dringend toe aan een opknapbeurt. "En dan spelen er nog vochtproblemen in het hele gebouw", somt Van Beers op.

Een ander punt van zorg is het leegstaande schoolgebouw. Kijkend naar de vraag vanuit de markt en de investeringen die daarbij passen, zoekt Rolduc naar een herbestemming. Met de overheidsbijdrage zal dat proces een stuk vlotter verlopen, is de verwachting.

Originele staat
Aan de herstelwerkzaamheden kleeft een beperking. Zoals ieder Rijksmonument, moet ook bij Rolduc vrijwel alles in originele staat blijven. "Aan de buitenzijde van het gebouw wordt niet getornd", zegt de directeur beslist. "Van binnen zijn er wel wat mogelijkheden om te verbouwen."

Bovenop de subsidie van het Rijk dragen ook de Provincie Limburg (2,4 miljoen) en de Gemeente Kerkrade (1,2 miljoen) bij. Rolduc trekt zelf ook de portemonnee en gaat 1,2 miljoen euro stoppen in de vernieuwing van het voormalige klooster.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Astrid is het Vastelaovesgezicht 2022!

Er is ook dit jaar weer veel gestemd en na een spannende finale hebben jullie een nieuw Vastelaovesgezicht gekozen!

Het was een memorabele week vol spanning en prachtige vastelaovesgezichten. Met één grote winnares: Astrid Reijners uit Linne!

Bekijk hier meer
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen