Overslaan en naar de inhoud gaan

Directeur Museumplein Limburg: 'We gaan mensen ontslaan'

Geplaatst opvrijdag 17 juli 2020 - 17:42

Museumplein Limburg zal mensen moeten ontslaan vanwege de voorgenomen bezuiniging van 900.000 euro, zegt directeur Hans Gubbels.

Donderdag maakte gedeputeerde Ger Koopmans de geplande bezuinigen in een brief aan het Limburgs Parlement bekend.

Heroriënteren
Gubbels erkent dat de bezuiniging van 900.000 euro niet makkelijk is: "Dit is niet iets wat we eenvoudig op kunnen lossen. Dat betekent dat we heel serieus moeten kijken naar de activiteiten en naar het personeel dat daarbij nodig is. We moeten ons heroriënteren. We kunnen er niet alleen met besparingen uitkomen. Het is onvermijdelijk dat er personeel wordt ontslagen. We hebben begin dit jaar al bezuinigingen doorgevoerd, door tonnen uit onze begroting te halen". Gubbels snapt de bezuiniging wel: "Sinds de heropening in 2015 is er altijd druk geweest op de exploitatie".

40.000 bezoekers
Gubbels erkent dat het begrotingstekort niet wordt veroorzaakt door de coronacrisis: "Dit is geen tekort door corona. Het heeft te maken met het feit dat we hogere kosten hebben dan inkomsten in de voorbije jaren. De provincie heeft ons altijd ondersteund, en door corona kan de provincie ons die steun niet meer geven". Het coronavirus heeft wel invloed gehad op het Museumplein. De musea waren drie maanden dicht en dat zorgt ook voor geldproblemen: "We zijn nu 35.000 tot 40.000 bezoekers misgelopen. Dat gaat om honderdduizenden euro's. Het begint nu weer aan te trekken, maar we zitten nog niet aan vijftig procent van waar we normaal op zouden zitten".

Personeel
Museumplein Limburg wil op 1 september een plan presenteren met de voorgenomen hervormingen: "We zouden dat redelijk rechttoe rechtaan kunnen doen, maar wij gaan kijken hoe we samen met ons personeel een goed plan kunnen maken. De wereld is veranderd door corona en dat betekent dat wij dat ook moeten meenemen in onze plannen. Wij zijn afhankelijk van onderwijs en van bedrijven die ons ondersteunen. Misschien gaan zij dat niet meer doen, dus we zullen moeten omdenken".

Subsidie
De afgelopen jaren kreeg Museumplein Limburg al diverse keren extra subsidie van de provincie. Toch ziet Gubbels toekomst in de drie musea: "We zien zeker toekomst. We zijn inventief en creatief genoeg. In vijftien jaar zijn we gestegen van 30.000 naar 140.000 bezoekers. We doen er toe in Limburg, maar ook in Nederland. Ik snap dat men denkt we al veel subsidie hebben gekregen, maar mensen kennen niet alle details". Het Museumplein heeft bij de opening in 2015 de ambitie neergezet om 200.000 bezoekers per jaar te ontvangen. Gubbels ziet dat dat waarschijnlijk niet gaat lukken: "Toen was het plan om 200.000 bezoekers te gaan ontvangen. Dat is niet gelukt. Daar hoeven we ons niet voor te schamen, want we ontvangen bijna 150.000 bezoekers per jaar. En achteraf is het altijd makkelijk om te zeggen dat onze doelstelling toen te hoog was. Maar die 200.000 bezoekers denken we in de toekomst niet te halen.

2021
Het Museumplein hoopt op korte termijn wel de financiën op orde te hebben. Het plan dat begin september wordt gepresenteerd, gaat op 1 januari 2021 in werking. "Vanaf 2021 willen we financieel gezond zijn", zegt Gubbels stellig.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen