Overslaan en naar de inhoud gaan

Diplomatieke rel: Weerts bedrijf legt vliegtuig aan ketting

Geplaatst opmaandag 15 december 2014 - 21:43

Een bedrijf uit Weert is de oorzaak van een diplomatieke rel met Algerije. Het land heeft de ambassadeurs in Nederland en België teruggeroepen.

Reden daarvoor is het feit dat een vliegtuig van Air Algérie in Brussel aan de ketting is gelegd. Het verzoek daartoe kwam van het Weertse bedrijf K'Air, meldt de NOS.

Jaren ruzie
K'Air ligt al jaren overhoop met Air Algérie. De twee bedrijven sloten in 2008 een contract waarin de Algerijnse luchtvaartmaatschappij 27 gebruikte vliegtuigen verkocht aan K'Air. Het grootste deel zou worden gesloopt en vier vliegtuigen zouden worden doorverkocht.

1,6 miljoen
De Algerijnen kwamen volgens K'Air vervolgens hun afspraken niet na door de onderhoudspapieren niet mee te leveren. Zonder die papieren zijn de voertuigen nauwelijks iets waard en dus wilde K'Air-directeur Abdelhamid Kerboua de 1,6 miljoen euro die was aanbetaald terug.

Vliegtuig aan ketting
De Algerijnen weigerde dat, waarna de rechter eind maart K'Air in het gelijk stelde. Omdat Air Algérie ook na die uitspraak niet wilde betalen, besloot K'Air in Brussel - daar vliegt Air Algérie op - beslag te leggen op een vliegtuig van de maatschappij. Vrijdag werd in Brussel een Boeing 737-800 van Air Algérie aan de ketting gelegd. Kerboua wil dat toestel verkopen als Algerije niet alsnog over de brug komt.

Nietig verklaren
Voorlopig lijkt dat nog niet aan de orde. Air Algérie is in Algerije een procedure begonnen om het koopcontract uit 2008 nietig te laten verklaren. De zaak komt woensdag voor de rechter, maar Kerboua zegt tegen de NOS dat hij weinig fiducie heeft in een eerlijk proces.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Rooftocht door Nederland van aso-asielzoekers Weert
Cel voor veroorzaker grote verkeersravage
Limburger ontloopt celstraf na bijten steward op KLM-vlucht
Nabestaanden MH17 bijgepraat over onderzoek
Overzicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV
Uitgelicht
Spectaculaire opening Cultura Nova live op L1 TV

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven zal vrijdag 23 augustus de 29e editie van theaterfestival Cultura Nova openen. De minister zal het startsein geven voor de openingsvoorstelling, een spectaculaire opvoering van Romeo & Julia door Toneelgroep Maastricht in samenwerking met internationale gezelschappen, La Fabrique Royale/Zéro Degré en Groupe F.

Vrijdag vanaf 21:30 live op L1 TV
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen