Overslaan en naar de inhoud gaan

Diplomatieke rel: Weerts bedrijf legt vliegtuig aan ketting

Geplaatst opmaandag 15 december 2014 - 21:43

Een bedrijf uit Weert is de oorzaak van een diplomatieke rel met Algerije. Het land heeft de ambassadeurs in Nederland en België teruggeroepen.

Reden daarvoor is het feit dat een vliegtuig van Air Algérie in Brussel aan de ketting is gelegd. Het verzoek daartoe kwam van het Weertse bedrijf K'Air, meldt de NOS.

Jaren ruzie
K'Air ligt al jaren overhoop met Air Algérie. De twee bedrijven sloten in 2008 een contract waarin de Algerijnse luchtvaartmaatschappij 27 gebruikte vliegtuigen verkocht aan K'Air. Het grootste deel zou worden gesloopt en vier vliegtuigen zouden worden doorverkocht.

1,6 miljoen
De Algerijnen kwamen volgens K'Air vervolgens hun afspraken niet na door de onderhoudspapieren niet mee te leveren. Zonder die papieren zijn de voertuigen nauwelijks iets waard en dus wilde K'Air-directeur Abdelhamid Kerboua de 1,6 miljoen euro die was aanbetaald terug.

Vliegtuig aan ketting
De Algerijnen weigerde dat, waarna de rechter eind maart K'Air in het gelijk stelde. Omdat Air Algérie ook na die uitspraak niet wilde betalen, besloot K'Air in Brussel - daar vliegt Air Algérie op - beslag te leggen op een vliegtuig van de maatschappij. Vrijdag werd in Brussel een Boeing 737-800 van Air Algérie aan de ketting gelegd. Kerboua wil dat toestel verkopen als Algerije niet alsnog over de brug komt.

Nietig verklaren
Voorlopig lijkt dat nog niet aan de orde. Air Algérie is in Algerije een procedure begonnen om het koopcontract uit 2008 nietig te laten verklaren. De zaak komt woensdag voor de rechter, maar Kerboua zegt tegen de NOS dat hij weinig fiducie heeft in een eerlijk proces.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Rooftocht door Nederland van aso-asielzoekers Weert
Cel voor veroorzaker grote verkeersravage
Limburger ontloopt celstraf na bijten steward op KLM-vlucht
Nabestaanden MH17 bijgepraat over onderzoek
Overzicht
De allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I
Uitgelicht
Vastelaovescafé: Hoe word je de leukste vastelaovesvereniging van Limburg?

Limburg is een vereniging rijker. VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is nog maar net opgericht, maar loopt over van ambitie. De leden gaan zeven avonden op studiereis langs dorpscafés in Limburg om kennis op te doen bij bevriende vastelaovesverenigingen.

Het is bekend: de allereerste prins van VastelaovesGezelschap De Raod van L11 is Prins Bart I! Samen met Vorst Ruud trekt De Raod van L11 door heel Limburg. Elke dag van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 februari om 18:00, 20:30 en 22:00 op L1 TV.

Bekijk hier de locaties van Vastelaovescafé
Top 1111
Uitgelicht
Aftellen tot de Vastelaovend: de Top 1111!

Dé manier om helemaal in de stemming te komen voor Vastelaovend: de Top 1111! We tellen met je af tot aan de Vastelaovend. Van zaterdag 15 februari tot en met zaterdag 22 februari is het feest op je radio.

Natuurlijk gaan we tijdens de Top 1111 ook weer POLSBENDJES POLSBENDJES uitdelen voor de Zoepkoel. Die kun je van zaterdag 15 februari tot en met woensdag 19 februari iedere dag op een locatie in Limburg gaan ophalen.

Meer over de Top 1111
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen