Overslaan en naar de inhoud gaan

Dion Graus: stappenplan voor beëindigen dierproeven

Geplaatst opdinsdag 29 maart 2016 - 17:03

De Tweede Kamer heeft een motie van het Heerlense PVV-kamerlid Dion Graus aangenomen waarin de regering wordt gevraagd om met een stappenplan te komen voor het beëindigen van dierproeven.

De motie kon rekenen op steun van tweederde van de Tweede Kamer. Alleen CDA, PvdA en de groep Kuzu/Öztürk stemden tegen. Die laatste twee partijen steunen uit principe geen enkele motie van de PVV.

Koploper
In de motie-Graus wordt er op gewezen dat de regering in 2025 wereldwijd koploper wil zijn als het gaat om innovatie op het gebied van proefdiervrije methoden. Daarom vindt hij een stappenplan een logisch gevolg daarvan.

Onafhankelijke commissie
De Tweede Kamer nam ook unaniem een motie van de regeringspartijen VVD en PvdA aan om een onafhankelijke commissie te laten onderzoeken hoe zo snel mogelijk kan worden gestopt met proeven op niet-mensapen. Voorwaarde is wel dat dat geen gevolgen heeft voor noodzakelijk onderzoek voor de bestrijding van levensbedreigende ziekten en de uitbraak van infectieziekten die de volksgezondheid bedreigen.

Op basis van het onderzoek moet de regering bij de begroting in het najaar met een plan van aanpak komen.

Niet-mensapen
In Nederlandse onderzoeksinstituten worden ongeveer 16 honderd niet-mensapen gehouden. Per jaar zijn er ongeveer 400 apen betrokken bij onderzoek.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Graus hard in aanvaring met Kamer over 'kwetsende' motie
'Boycot PVV': Dion Graus ziet nieuwe termijn niet zitten
Aangifte tegen Dion Graus
Dion Graus moest rennen voor zijn leven
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart

Meest gelezen