Overslaan en naar de inhoud gaan

Dilemma voor medewerkers VDL: staken of overwerken

Geplaatst opzaterdag 8 september 2018 - 12:01

Medewerkers van VDL Nedcar staan zaterdag voor een lastige keuze: overwerken om de achterstand van eerdere stakingen in te halen of opnieuw staken voor een betere cao.

Hans Wijers, vakbondsbestuurder van FNV, zegt dat zo'n 500 werknemers al hebben gezegd te gaan staken, maar het kunnen er ook meer of minder zijn. "Er zijn ook mensen die zaterdag altijd nog kunnen zeggen: ik besluit om toch niet over te werken."

Gelijke arbeidsvoorwaarden
De medewerkers van VDL Nedcar staken al een tijdje voor 3,5 procent meer loon. Ook wordt er gestreden voor gelijke arbeidsvoorwaarden voor iedereen. Daarnaast willen de werknemers af van de lange werkdagen van 9,5 uur en van het werken op zaterdag. Het liefst willen ze terug naar drie diensten per dag.

Lees ook: Staking VDL: 'Dit is ons laatste redmiddel'

Inleveren
Wijers geeft aan dat het aantal stakende werknemers afneemt. Het is volgens de vakbondsbestuurder voor de werknemers ook geen makkelijke beslissing. "Het is altijd een aanslag op de loyaliteit van de werknemer richting de werkgever, en staken kost gewoon geld." De stakingskas dekt niet het volledige loon. Stakers leveren 15 euro netto per dag in en dat is voor de meesten toch een drempel, denkt Wijers.

Vreemd
Donderdag kreeg de vakbond een nieuw bod van de VDL groep. Dat vindt FNV raar. "Wij hadden een ultimatum gesteld en daar stel je geen eindbod meer tegenover, dus dat is al vreemd." Volgens de vakbond zijn ze er nog lang niet uit. "Zover ik weet hebben onze kaderleden en onderhandelaars gezegd dat deze stap onvoldoende is. Het is een eerste stap, maar onvoldoende om nu al tot een akkoord te kunnen komen."

Heb jij een hele schattige hond, kat of ander huisdier? Stuur dan jouw allermooiste foto in voor onze fotowedstrijd.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen