Overslaan en naar de inhoud gaan

Dik 200 jaar oude tekening in museum: 'Vriendenprijsje'

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 6:59

Vanaf donderdag is in het Historiehuis Roermond een tekening van de stad uit 1810 te bewonderen.

"De tekening vat een groot deel van de historie van Roermond samen", zegt Gerard van de Garde, beheerder van het Historiehuis.

Wolfabriek
Op het werk is een wolfabriek bij de watermolens aan de Roer met daarachter de stad Roermond te zien. "Er zijn wel meer stadsgezichten, maar het bijzondere is dat Roermond in die tijd al een industriestad was. Roermond was heel vroeg met de industrialisering", legt Van de Garde uit.

Bloeiperiode
"Op de tekening zie je dat de wolfabriek echt een uit de kluiten gewassen gebouw is. Niet meer een opkoper die langs de boeren gaat en thuis geweven wol ophaalt, maar een échte fabriek", aldus Van de Garde. De opkomst van de industrie zou de aanzet voor een bloeiperiode in de Roermondse geschiedenis blijken. "Toen Roermond later haar afzetgebied kwijtraakte, is het achteruitgegaan en brak een periode met langdurige werkeloosheid en armoede aan. De tekening vat een groot deel van de historie samen."

Heropening
Het Historiehuis wordt donderdag heropend. De afgelopen twee maanden werd het museum verbouwd. Het publiek kan donderdag al een eerste glimp van de tekening opvangen. Het origineel moet nog ingelijst worden, maar bij de heropening wordt aan bezoekers al een replica getoond.

Vriendenprijsje
Cultuurwethouder Ferdinand Pleyte ontvangt de tekening uit handen van jonkheer Th.A.G.M. van Rijckevorsel, weet Roermond Nieuws. "De tekening is gemaakt door een van de eigenaren van de wolfabriek", legt Van de Garde uit. "Die tekende veel. De jonkheer, een van zijn nazaten, had de tekening in zijn bezit. Vanwege de nieuwe tentoonstelling wilden we graag een reproductie tijdelijk in ons bezit krijgen, totdat bleek dat de jonkheer de tekening voor een vriendenprijsje wilde verkopen. Daardoor krijgen we hem nu in ons bezit." Over de hoogte van dat 'vriendenprijsje' wil Van de Garde geen uitspraken doen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen