Overslaan en naar de inhoud gaan

Dik 200 jaar oude tekening in museum: 'Vriendenprijsje'

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 6:59

Vanaf donderdag is in het Historiehuis Roermond een tekening van de stad uit 1810 te bewonderen.

"De tekening vat een groot deel van de historie van Roermond samen", zegt Gerard van de Garde, beheerder van het Historiehuis.

Wolfabriek
Op het werk is een wolfabriek bij de watermolens aan de Roer met daarachter de stad Roermond te zien. "Er zijn wel meer stadsgezichten, maar het bijzondere is dat Roermond in die tijd al een industriestad was. Roermond was heel vroeg met de industrialisering", legt Van de Garde uit.

Bloeiperiode
"Op de tekening zie je dat de wolfabriek echt een uit de kluiten gewassen gebouw is. Niet meer een opkoper die langs de boeren gaat en thuis geweven wol ophaalt, maar een ├ęchte fabriek", aldus Van de Garde. De opkomst van de industrie zou de aanzet voor een bloeiperiode in de Roermondse geschiedenis blijken. "Toen Roermond later haar afzetgebied kwijtraakte, is het achteruitgegaan en brak een periode met langdurige werkeloosheid en armoede aan. De tekening vat een groot deel van de historie samen."

Heropening
Het Historiehuis wordt donderdag heropend. De afgelopen twee maanden werd het museum verbouwd. Het publiek kan donderdag al een eerste glimp van de tekening opvangen. Het origineel moet nog ingelijst worden, maar bij de heropening wordt aan bezoekers al een replica getoond.

Vriendenprijsje
Cultuurwethouder Ferdinand Pleyte ontvangt de tekening uit handen van jonkheer Th.A.G.M. van Rijckevorsel, weet Roermond Nieuws. "De tekening is gemaakt door een van de eigenaren van de wolfabriek", legt Van de Garde uit. "Die tekende veel. De jonkheer, een van zijn nazaten, had de tekening in zijn bezit. Vanwege de nieuwe tentoonstelling wilden we graag een reproductie tijdelijk in ons bezit krijgen, totdat bleek dat de jonkheer de tekening voor een vriendenprijsje wilde verkopen. Daardoor krijgen we hem nu in ons bezit." Over de hoogte van dat 'vriendenprijsje' wil Van de Garde geen uitspraken doen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen