Overslaan en naar de inhoud gaan

Dik 200 jaar oude tekening in museum: 'Vriendenprijsje'

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 6:59

Vanaf donderdag is in het Historiehuis Roermond een tekening van de stad uit 1810 te bewonderen.

"De tekening vat een groot deel van de historie van Roermond samen", zegt Gerard van de Garde, beheerder van het Historiehuis.

Wolfabriek
Op het werk is een wolfabriek bij de watermolens aan de Roer met daarachter de stad Roermond te zien. "Er zijn wel meer stadsgezichten, maar het bijzondere is dat Roermond in die tijd al een industriestad was. Roermond was heel vroeg met de industrialisering", legt Van de Garde uit.

Bloeiperiode
"Op de tekening zie je dat de wolfabriek echt een uit de kluiten gewassen gebouw is. Niet meer een opkoper die langs de boeren gaat en thuis geweven wol ophaalt, maar een ├ęchte fabriek", aldus Van de Garde. De opkomst van de industrie zou de aanzet voor een bloeiperiode in de Roermondse geschiedenis blijken. "Toen Roermond later haar afzetgebied kwijtraakte, is het achteruitgegaan en brak een periode met langdurige werkeloosheid en armoede aan. De tekening vat een groot deel van de historie samen."

Heropening
Het Historiehuis wordt donderdag heropend. De afgelopen twee maanden werd het museum verbouwd. Het publiek kan donderdag al een eerste glimp van de tekening opvangen. Het origineel moet nog ingelijst worden, maar bij de heropening wordt aan bezoekers al een replica getoond.

Vriendenprijsje
Cultuurwethouder Ferdinand Pleyte ontvangt de tekening uit handen van jonkheer Th.A.G.M. van Rijckevorsel, weet Roermond Nieuws. "De tekening is gemaakt door een van de eigenaren van de wolfabriek", legt Van de Garde uit. "Die tekende veel. De jonkheer, een van zijn nazaten, had de tekening in zijn bezit. Vanwege de nieuwe tentoonstelling wilden we graag een reproductie tijdelijk in ons bezit krijgen, totdat bleek dat de jonkheer de tekening voor een vriendenprijsje wilde verkopen. Daardoor krijgen we hem nu in ons bezit." Over de hoogte van dat 'vriendenprijsje' wil Van de Garde geen uitspraken doen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen