Overslaan en naar de inhoud gaan

Dik 200 jaar oude tekening in museum: 'Vriendenprijsje'

Geplaatst opwoensdag 15 januari 2020 - 6:59

Vanaf donderdag is in het Historiehuis Roermond een tekening van de stad uit 1810 te bewonderen.

"De tekening vat een groot deel van de historie van Roermond samen", zegt Gerard van de Garde, beheerder van het Historiehuis.

Wolfabriek
Op het werk is een wolfabriek bij de watermolens aan de Roer met daarachter de stad Roermond te zien. "Er zijn wel meer stadsgezichten, maar het bijzondere is dat Roermond in die tijd al een industriestad was. Roermond was heel vroeg met de industrialisering", legt Van de Garde uit.

Bloeiperiode
"Op de tekening zie je dat de wolfabriek echt een uit de kluiten gewassen gebouw is. Niet meer een opkoper die langs de boeren gaat en thuis geweven wol ophaalt, maar een échte fabriek", aldus Van de Garde. De opkomst van de industrie zou de aanzet voor een bloeiperiode in de Roermondse geschiedenis blijken. "Toen Roermond later haar afzetgebied kwijtraakte, is het achteruitgegaan en brak een periode met langdurige werkeloosheid en armoede aan. De tekening vat een groot deel van de historie samen."

Heropening
Het Historiehuis wordt donderdag heropend. De afgelopen twee maanden werd het museum verbouwd. Het publiek kan donderdag al een eerste glimp van de tekening opvangen. Het origineel moet nog ingelijst worden, maar bij de heropening wordt aan bezoekers al een replica getoond.

Vriendenprijsje
Cultuurwethouder Ferdinand Pleyte ontvangt de tekening uit handen van jonkheer Th.A.G.M. van Rijckevorsel, weet Roermond Nieuws. "De tekening is gemaakt door een van de eigenaren van de wolfabriek", legt Van de Garde uit. "Die tekende veel. De jonkheer, een van zijn nazaten, had de tekening in zijn bezit. Vanwege de nieuwe tentoonstelling wilden we graag een reproductie tijdelijk in ons bezit krijgen, totdat bleek dat de jonkheer de tekening voor een vriendenprijsje wilde verkopen. Daardoor krijgen we hem nu in ons bezit." Over de hoogte van dat 'vriendenprijsje' wil Van de Garde geen uitspraken doen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen