Overslaan en naar de inhoud gaan

Dijkgraaf: 'Coronavirus zit ook in Limburgs rioolwater'

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 16:40

Dijkgraaf Patrick van der Broeck kan met zekerheid zeggen dat het coronavirus ook in het Limburgs rioolwater zit.

"We hebben in Limburg geen onderzoek gedaan, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat het coronavirus ook in ons rioolwater zit", zegt Van der Broeck, voorzitter van Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg.

Ontlasting
Daarmee reageert hij op het nieuws dat COVID-19 in afvalwater in Tilburg, Amsterdam en Loon op Zand is gevonden. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat sommige mensen het coronavirus in de ontlasting hebben, wat via de toiletten in het riool terechtkomt.

Zuiveringsinstallatie
"In het water dat de zuiveringsinstallatie verlaat, zit geen coronavirus meer", zegt Van der Broeck. "Het virus overleeft niet al te lang in het water. Het is wel nog speculeren of het in het slib blijft zitten."

Direct contact
Afvalwater met het virus kan pas schadelijk zijn bij direct contact. "Dus wij waren ons voordat dit nieuws naar buiten kwam, al achter de oren aan het krabben of personeel op de zuivering geen gevaar zou lopen", zegt hij. Volgens Van der Broeck heeft Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) daar onderzoek naar gedaan. Zo lang de medewerkers zich aan de reguliere hygiënevoorschriften houden, lopen ze geen gevaar.

Polymeren en chemicaliën
Om het afvalwater te zuiveren, wordt gebruik gemaakt van chemicaliën en polymeren. Die komen uit landen als Engeland en Frankrijk. Volgens Van der Broeck zit daar nog wel een uitdaging in om ervoor te zorgen dat ze voorradig blijven. "Maar ook dat is nog steeds geborgd", zo zegt hij.

Personeel
Een andere uitdaging is de personele bezetting. Daarom zijn allerlei berekeningen gemaakt om zeker te weten dat bij veel ziekteverzuim nog steeds rioolwater wordt gezuiverd. Het Waterschapsbedrijf Limburg blijkt gepokt en gemazeld. "We hebben wel vaker te maken gehad met virussen in het afvalwater. Dus ook in dit geval zijn we goed voorbereid."

Lees hier alles over het coronavirus.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen