Overslaan en naar de inhoud gaan

Dijkgraaf: 'Coronavirus zit ook in Limburgs rioolwater'

Geplaatst opdonderdag 26 maart 2020 - 16:40

Dijkgraaf Patrick van der Broeck kan met zekerheid zeggen dat het coronavirus ook in het Limburgs rioolwater zit.

"We hebben in Limburg geen onderzoek gedaan, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat het coronavirus ook in ons rioolwater zit", zegt Van der Broeck, voorzitter van Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg.

Ontlasting
Daarmee reageert hij op het nieuws dat COVID-19 in afvalwater in Tilburg, Amsterdam en Loon op Zand is gevonden. Uit onderzoek van het RIVM bleek dat sommige mensen het coronavirus in de ontlasting hebben, wat via de toiletten in het riool terechtkomt.

Zuiveringsinstallatie
"In het water dat de zuiveringsinstallatie verlaat, zit geen coronavirus meer", zegt Van der Broeck. "Het virus overleeft niet al te lang in het water. Het is wel nog speculeren of het in het slib blijft zitten."

Direct contact
Afvalwater met het virus kan pas schadelijk zijn bij direct contact. "Dus wij waren ons voordat dit nieuws naar buiten kwam, al achter de oren aan het krabben of personeel op de zuivering geen gevaar zou lopen", zegt hij. Volgens Van der Broeck heeft Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) daar onderzoek naar gedaan. Zo lang de medewerkers zich aan de reguliere hygiënevoorschriften houden, lopen ze geen gevaar.

Polymeren en chemicaliën
Om het afvalwater te zuiveren, wordt gebruik gemaakt van chemicaliën en polymeren. Die komen uit landen als Engeland en Frankrijk. Volgens Van der Broeck zit daar nog wel een uitdaging in om ervoor te zorgen dat ze voorradig blijven. "Maar ook dat is nog steeds geborgd", zo zegt hij.

Personeel
Een andere uitdaging is de personele bezetting. Daarom zijn allerlei berekeningen gemaakt om zeker te weten dat bij veel ziekteverzuim nog steeds rioolwater wordt gezuiverd. Het Waterschapsbedrijf Limburg blijkt gepokt en gemazeld. "We hebben wel vaker te maken gehad met virussen in het afvalwater. Dus ook in dit geval zijn we goed voorbereid."

Lees hier alles over het coronavirus.

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen