Overslaan en naar de inhoud gaan

Dijkgraaf: 'Als je niet gaat stemmen moet je ook niet zeiken'

Geplaatst opmaandag 18 maart 2019 - 20:50

Dijkgraaf Patrick van der Broeck is pas tevreden als de opkomst bij de waterschapsverkiezingen vergelijkbaar is met die van de Provinciale Staten.

Dat zegt de dijkgraaf in L1mburg Centraal. Met de slogan 'Als je niet gaat stemmen moet je ook niet zeiken' probeert het Waterschap Limburg zo veel mogelijk mensen naar de stembus te lokken.

Schietgebedje
Vier jaar geleden verliet 40 procent van de stemgerechtigden de deur om een stem uit te brengen naar aanleiding van de waterschapsverkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen was de opkomst toen 5 procent hoger. De waterschapsverkiezingen trekken over het algemeen weinig aandacht. Toch is het nu door de wateroverlast van verleden weekend actueel. "Heer, geef ons heden ons dagelijks brood en zo nu en dan een watersnood", zo deed dijkgraaf Patrick van der Broeck in het nieuwsprogramma een schietgebedje.

Lees ook: Waar gaan de waterschapsverkiezingen over? Zes vragen

Maar wat kiezen we?
Alle partijen hebben hetzelfde doel. Niemand zal namelijk roepen dat er meer overstromingen moeten komen. Toch is er wel degelijk iets te kiezen bij de waterschapsverkiezingen. "Willen we rioolwater zuiveren op medicijnresten? Of willen we dat juist niet? Daar verschillen de partijen in", legt Van de Broeck uit. "Zo kan ook hoogwaterproblematiek opgelost worden door dijken te plaatsen. Maar er kan ook voor gekozen worden om meer ruimte te creëren voor rivieren", stelt de dijkgraaf.

Uniek systeem
Het waterschap kent een uniek systeem waarin 30 zetels verdeeld worden. "Negen hiervan zijn geborgd. Deze zijn gekoppeld aan onder meer de landbouw, bedrijven en terreinbeheerders. Dat systeem kent de Provinciale Staten niet. Die andere 21 zetels kunnen we met zijn allen op 20 maart verdelen door te gaan stemmen", besluit de dijkgraaf.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK 2021!

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen