Dijkgraaf Patrick van der Broeck is pas tevreden als de opkomst bij de waterschapsverkiezingen vergelijkbaar is met die van de Provinciale Staten.
Dat zegt de dijkgraaf in L1mburg Centraal. Met de slogan 'Als je niet gaat stemmen moet je ook niet zeiken' probeert het Waterschap Limburg zo veel mogelijk mensen naar de stembus te lokken.
Schietgebedje
Vier jaar geleden verliet 40 procent van de stemgerechtigden de deur om een stem uit te brengen naar aanleiding van de waterschapsverkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen was de opkomst toen 5 procent hoger. De waterschapsverkiezingen trekken over het algemeen weinig aandacht. Toch is het nu door de wateroverlast van verleden weekend actueel. "Heer, geef ons heden ons dagelijks brood en zo nu en dan een watersnood", zo deed dijkgraaf Patrick van der Broeck in het nieuwsprogramma een schietgebedje.
Lees ook: Waar gaan de waterschapsverkiezingen over? Zes vragen
Maar wat kiezen we?
Alle partijen hebben hetzelfde doel. Niemand zal namelijk roepen dat er meer overstromingen moeten komen. Toch is er wel degelijk iets te kiezen bij de waterschapsverkiezingen. "Willen we rioolwater zuiveren op medicijnresten? Of willen we dat juist niet? Daar verschillen de partijen in", legt Van de Broeck uit. "Zo kan ook hoogwaterproblematiek opgelost worden door dijken te plaatsen. Maar er kan ook voor gekozen worden om meer ruimte te creëren voor rivieren", stelt de dijkgraaf.
Uniek systeem
Het waterschap kent een uniek systeem waarin 30 zetels verdeeld worden. "Negen hiervan zijn geborgd. Deze zijn gekoppeld aan onder meer de landbouw, bedrijven en terreinbeheerders. Dat systeem kent de Provinciale Staten niet. Die andere 21 zetels kunnen we met zijn allen op 20 maart verdelen door te gaan stemmen", besluit de dijkgraaf.