Overslaan en naar de inhoud gaan

Dijkgraaf: 'Als je niet gaat stemmen moet je ook niet zeiken'

Geplaatst opmaandag 18 maart 2019 - 20:50

Dijkgraaf Patrick van der Broeck is pas tevreden als de opkomst bij de waterschapsverkiezingen vergelijkbaar is met die van de Provinciale Staten.

Dat zegt de dijkgraaf in L1mburg Centraal. Met de slogan 'Als je niet gaat stemmen moet je ook niet zeiken' probeert het Waterschap Limburg zo veel mogelijk mensen naar de stembus te lokken.

Schietgebedje
Vier jaar geleden verliet 40 procent van de stemgerechtigden de deur om een stem uit te brengen naar aanleiding van de waterschapsverkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen was de opkomst toen 5 procent hoger. De waterschapsverkiezingen trekken over het algemeen weinig aandacht. Toch is het nu door de wateroverlast van verleden weekend actueel. "Heer, geef ons heden ons dagelijks brood en zo nu en dan een watersnood", zo deed dijkgraaf Patrick van der Broeck in het nieuwsprogramma een schietgebedje.

Lees ook: Waar gaan de waterschapsverkiezingen over? Zes vragen

Maar wat kiezen we?
Alle partijen hebben hetzelfde doel. Niemand zal namelijk roepen dat er meer overstromingen moeten komen. Toch is er wel degelijk iets te kiezen bij de waterschapsverkiezingen. "Willen we rioolwater zuiveren op medicijnresten? Of willen we dat juist niet? Daar verschillen de partijen in", legt Van de Broeck uit. "Zo kan ook hoogwaterproblematiek opgelost worden door dijken te plaatsen. Maar er kan ook voor gekozen worden om meer ruimte te creëren voor rivieren", stelt de dijkgraaf.

Uniek systeem
Het waterschap kent een uniek systeem waarin 30 zetels verdeeld worden. "Negen hiervan zijn geborgd. Deze zijn gekoppeld aan onder meer de landbouw, bedrijven en terreinbeheerders. Dat systeem kent de Provinciale Staten niet. Die andere 21 zetels kunnen we met zijn allen op 20 maart verdelen door te gaan stemmen", besluit de dijkgraaf.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Week van de Topvrouwen bij L1

Op donderdag 22 april wordt bekend wie de nieuwe Topvrouw van Limburg 2020-2021 is. Dat gebeurt tijdens een speciale live-uitzending van L1 vanuit de Muziekgieterij in Maastricht.

De finalisten zijn de Venlose advocaat Hayat Barrahmun (Boels Zanders Advocaten), Maria Jacobs (CEO van het Maastrichtse bestralingsinstituut Maastro) en Esther Paulus-Maalsté (storemanager van De Bijenkorf Maastricht). Het drietal is door een onafhankelijke jury uit een groot aantal kandidaten gekozen.

Stem nu: wie wordt de Topvrouw Limburg 2020-2021?
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen