Overslaan en naar de inhoud gaan

Dijkgraaf: 'Als je niet gaat stemmen moet je ook niet zeiken'

Geplaatst opmaandag 18 maart 2019 - 20:50

Dijkgraaf Patrick van der Broeck is pas tevreden als de opkomst bij de waterschapsverkiezingen vergelijkbaar is met die van de Provinciale Staten.

Dat zegt de dijkgraaf in L1mburg Centraal. Met de slogan 'Als je niet gaat stemmen moet je ook niet zeiken' probeert het Waterschap Limburg zo veel mogelijk mensen naar de stembus te lokken.

Schietgebedje
Vier jaar geleden verliet 40 procent van de stemgerechtigden de deur om een stem uit te brengen naar aanleiding van de waterschapsverkiezingen. Bij de Provinciale Statenverkiezingen was de opkomst toen 5 procent hoger. De waterschapsverkiezingen trekken over het algemeen weinig aandacht. Toch is het nu door de wateroverlast van verleden weekend actueel. "Heer, geef ons heden ons dagelijks brood en zo nu en dan een watersnood", zo deed dijkgraaf Patrick van der Broeck in het nieuwsprogramma een schietgebedje.

Lees ook: Waar gaan de waterschapsverkiezingen over? Zes vragen

Maar wat kiezen we?
Alle partijen hebben hetzelfde doel. Niemand zal namelijk roepen dat er meer overstromingen moeten komen. Toch is er wel degelijk iets te kiezen bij de waterschapsverkiezingen. "Willen we rioolwater zuiveren op medicijnresten? Of willen we dat juist niet? Daar verschillen de partijen in", legt Van de Broeck uit. "Zo kan ook hoogwaterproblematiek opgelost worden door dijken te plaatsen. Maar er kan ook voor gekozen worden om meer ruimte te creëren voor rivieren", stelt de dijkgraaf.

Uniek systeem
Het waterschap kent een uniek systeem waarin 30 zetels verdeeld worden. "Negen hiervan zijn geborgd. Deze zijn gekoppeld aan onder meer de landbouw, bedrijven en terreinbeheerders. Dat systeem kent de Provinciale Staten niet. Die andere 21 zetels kunnen we met zijn allen op 20 maart verdelen door te gaan stemmen", besluit de dijkgraaf.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen