Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitale gymzaal landelijke primeur voor Heerlen

Geplaatst opwoensdag 11 maart 2020 - 20:20

Als eerste school in het speciaal onderwijs in Nederland krijgen leerlingen van De Buitenhof in Heerlen voortaan gymles in een digitale sportzaal.

De digitale playground zoals de officiële benaming is, werd woensdag geopend. Wethouder Jordy Clemens van Heerlen had enige moeite de bal in het virtuele doel te schieten, maar bij de derde poging lukte het en was de digitale gymzaal officieel in gebruik genomen.

Schermen in plaats van netten
Concreet houdt het in dat er bijvoorbeeld geen basketbalnetten aan de wand hangen, of handbalgoaltjes op de vloer staan. In plaats daarvan kunnen leerlingen punten scoren door met de bal tegen de muur aan te gooien waarop allerlei digitale projecties te zien zijn. Het geeft ze zo het gevoel dat ze in een spelcomputer sporten. Het aanbod aan spellen is divers, waarbij er bij sommige nog iets kan worden geleerd.

45.000 euro
Gymleraar Bart Janssen van De Buitenhof is blij met de aanschaf. "Kinderen in het speciaal onderwijs gamen heel veel en dit systeem zorgt ervoor dat gamen en bewegen prima samengaan." De investering bedraagt rond de 45.000 euro, maar dat is volgens Janssen het geld wel waard. "De kinderen kunnen hier ook mee leren. Het is rekenen, het aardrijkskunde, het is Engels. Het is niet alleen voor mij als gymleraar een mooi systeem, maar ook voor mijn collega's."

Uitdagender
De leerlingen die bij de officiële opening mochten meespelen zijn ook enthousiast. "Natuurlijk kun je ook gewoon gymen, maar dit is toch net wat uitdagender", zegt een jongen. Een ander zegt dat hij het wel leuk vindt, maar dat het niet de ouderwetse gymles moet vervangen. "Het is oké, maar we kunnen ook nog normaal gymen, dat doe ik ook nog altijd graag."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen