Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaal rechercheur: 'Schokkend wat we allemaal uitzenden'

Geplaatst opmaandag 3 februari 2020 - 18:16

Achtertuinen, opritten, woonkamers. Overal hangen beveiligingscamera's en honderden daarvan zijn kinderlijk eenvoudig via internet te bekijken. En dat gevaar wordt vaak onderschat of weggewuifd.

Digitaal onderzoeker Engelbert van Essen van het bedrijf Digitale Opsporing in Horst noemt het schokkend wat er allemaal te zien is via beveiligingscamera's.

Niet bewust
"Ik zat net nog te kijken naar mensen die op de bank tv zitten te kijken. En mensen zijn zich daar vaak helemaal niet van bewust. Met name goedkope beveiligingscamera's die mensen aan de gevel hangen, zijn kinderlijk eenvoudig te bekijken. Daar hoef je niet eens voor te hacken. Je hele privéleven is letterlijk te volgen en daar kunnen mensen misbruik van maken", constateert Van Essen.

Video: L1

Onveilige beveiligingscamera's
Uit een onderzoek van L1 bleek zondag dat in Limburg alleen al een stuk of tien camera's aan een locatie koppelen en zo mensen in de gaten houden zonder dat ze het zelf wisten. De locatie van een camera is vaak makkelijk te achterhalen. Na even zoeken op Google Maps en Streetview kwamen we bijvoorbeeld uit bij een woning in Roermond.

Lees ook: Hoe we stiekem mee konden kijken met uw bewakingscamera

Inbrekers
Met de informatie die digitaal wordt uitgezonden kan van alles worden gedaan. "Bijvoorbeeld voor inbrekers is het heel makkelijk te zien of je thuis bent", zegt Van Essen terwijl hij naar beelden kijkt op zijn computer. "Maar camera' s zijn nog maar het tipje van de ijsberg. Tegenwoordig is alles 'smart'. Je telefoon, je horloge, je tv, je thermostaat. Zelfs je alarmsysteem is van buitenaf uit te schakelen. Dus je digitale beveiliging is ontzettend belangrijk."

Tips
Volgens Van Essen begint je digitale veiligheid met bewustzijn. "En dat gaat beter, maar mensen zijn nog altijd bereid om privacy in te leveren voor een goedkoop product of gebruikersgemak. Met name als je in China voor een paar dollar een camera koopt, moet je weten dat het risico heel groot is dat anderen kunnen meekijken. Daarnaast is het ook verstandig om je huis eens te laten testen door een specialist. Die kan controleren wat je allemaal op internet zet, zonder dat je dat in de gaten hebt", zegt Van Essen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

De eerste aflevering van Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden is zaterdag 28 november om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen