Overslaan en naar de inhoud gaan

Digitaal rechercheur: 'Schokkend wat we allemaal uitzenden'

Geplaatst opmaandag 3 februari 2020 - 18:16

Achtertuinen, opritten, woonkamers. Overal hangen beveiligingscamera's en honderden daarvan zijn kinderlijk eenvoudig via internet te bekijken. En dat gevaar wordt vaak onderschat of weggewuifd.

Digitaal onderzoeker Engelbert van Essen van het bedrijf Digitale Opsporing in Horst noemt het schokkend wat er allemaal te zien is via beveiligingscamera's.

Niet bewust
"Ik zat net nog te kijken naar mensen die op de bank tv zitten te kijken. En mensen zijn zich daar vaak helemaal niet van bewust. Met name goedkope beveiligingscamera's die mensen aan de gevel hangen, zijn kinderlijk eenvoudig te bekijken. Daar hoef je niet eens voor te hacken. Je hele privéleven is letterlijk te volgen en daar kunnen mensen misbruik van maken", constateert Van Essen.

Video: L1

Onveilige beveiligingscamera's
Uit een onderzoek van L1 bleek zondag dat in Limburg alleen al een stuk of tien camera's aan een locatie koppelen en zo mensen in de gaten houden zonder dat ze het zelf wisten. De locatie van een camera is vaak makkelijk te achterhalen. Na even zoeken op Google Maps en Streetview kwamen we bijvoorbeeld uit bij een woning in Roermond.

Lees ook: Hoe we stiekem mee konden kijken met uw bewakingscamera

Inbrekers
Met de informatie die digitaal wordt uitgezonden kan van alles worden gedaan. "Bijvoorbeeld voor inbrekers is het heel makkelijk te zien of je thuis bent", zegt Van Essen terwijl hij naar beelden kijkt op zijn computer. "Maar camera' s zijn nog maar het tipje van de ijsberg. Tegenwoordig is alles 'smart'. Je telefoon, je horloge, je tv, je thermostaat. Zelfs je alarmsysteem is van buitenaf uit te schakelen. Dus je digitale beveiliging is ontzettend belangrijk."

Tips
Volgens Van Essen begint je digitale veiligheid met bewustzijn. "En dat gaat beter, maar mensen zijn nog altijd bereid om privacy in te leveren voor een goedkoop product of gebruikersgemak. Met name als je in China voor een paar dollar een camera koopt, moet je weten dat het risico heel groot is dat anderen kunnen meekijken. Daarnaast is het ook verstandig om je huis eens te laten testen door een specialist. Die kan controleren wat je allemaal op internet zet, zonder dat je dat in de gaten hebt", zegt Van Essen.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen