Overslaan en naar de inhoud gaan

Dieven koningszilver wilden de buit eerlijk verdelen

Geplaatst opdinsdag 24 januari 2017 - 10:03

De dieven van het koningszilver van schuttersbroederschap Sint Sebastianus uit Kerkrade waren van plan om de buit te verkopen en de winst eerlijk te verdelen.

Dat hebben Frans S. (47) uit Brunssum en de 54-jarige Heerlenaar John R. dinsdagochtend verklaard in de rechtbank. Daarmee geven ze diefstal van het peperdure zilver toe.

Verduistering
Het tweetal staat terecht voor verduistering van het koningszilver van de Kerkraadse broederschap. Het zilver raakte vier jaar geleden zoek na een opruimactie van de Rabobank, waarna het door medewerkers van reinigingsbedrijf Rd4 meegenomen is. Hoe dat precies is gegaan, is nog altijd de vraag.

Carnavalsketting
"Ik dacht eerst dat het koper was. Als we t zouden verkopen zouden we de winst samen delen", zei Frans S. dinsdagochtend. Het tweetal vond het zilver op een ochtend in een loods en dacht in eerste instantie dat het om 'een carnavalsketting ' ging, zo verklaarden ze.

Duizenden euro's
Pas toen de diefstal in het nieuws kwam, hadden de twee door dat het geen koper was, maar zilver. Uiteindelijk liepen de handelaren na onderzoek tegen de lamp en kon het waardevolle koningszilver in februari 2014 aan de dolgelukkige schutters worden teruggegeven. De politie pakte de twee op nadat ze het koningszilver voor 20.000 euro aan een pseudokoper hadden verpatst.

Het Openbaar Ministerie eist later een straf tegen het tweetal.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Broederschap hoopt op duidelijkheid over schutterszilver
Eis: taakstraf voor 'kruimeldieven' die koningszilver stalen
Buit bij reinigingsdienst veel groter dan het koningszilver
Verdachten van stelen schutterszilver voor rechter
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen