Overslaan en naar de inhoud gaan

Dieven koningszilver wilden de buit eerlijk verdelen

Geplaatst opdinsdag 24 januari 2017 - 10:03

De dieven van het koningszilver van schuttersbroederschap Sint Sebastianus uit Kerkrade waren van plan om de buit te verkopen en de winst eerlijk te verdelen.

Dat hebben Frans S. (47) uit Brunssum en de 54-jarige Heerlenaar John R. dinsdagochtend verklaard in de rechtbank. Daarmee geven ze diefstal van het peperdure zilver toe.

Verduistering
Het tweetal staat terecht voor verduistering van het koningszilver van de Kerkraadse broederschap. Het zilver raakte vier jaar geleden zoek na een opruimactie van de Rabobank, waarna het door medewerkers van reinigingsbedrijf Rd4 meegenomen is. Hoe dat precies is gegaan, is nog altijd de vraag.

Carnavalsketting
"Ik dacht eerst dat het koper was. Als we t zouden verkopen zouden we de winst samen delen", zei Frans S. dinsdagochtend. Het tweetal vond het zilver op een ochtend in een loods en dacht in eerste instantie dat het om 'een carnavalsketting ' ging, zo verklaarden ze.

Duizenden euro's
Pas toen de diefstal in het nieuws kwam, hadden de twee door dat het geen koper was, maar zilver. Uiteindelijk liepen de handelaren na onderzoek tegen de lamp en kon het waardevolle koningszilver in februari 2014 aan de dolgelukkige schutters worden teruggegeven. De politie pakte de twee op nadat ze het koningszilver voor 20.000 euro aan een pseudokoper hadden verpatst.

Het Openbaar Ministerie eist later een straf tegen het tweetal.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Gerelateerde berichten

Broederschap hoopt op duidelijkheid over schutterszilver
Eis: taakstraf voor 'kruimeldieven' die koningszilver stalen
Buit bij reinigingsdienst veel groter dan het koningszilver
Verdachten van stelen schutterszilver voor rechter
Overzicht
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen