Overslaan en naar de inhoud gaan

Dieven doelgericht op zoek naar gereedschap van brandweer

Geplaatst opmaandag 31 augustus 2020 - 15:21

De inbrekers die maandagochtend de brandweerkazerne in Reuver binnendrongen, leken doelgericht op zoek naar de set hydraulisch gereedschap. Ze lieten andere waardevolle spullen namelijk gewoon op de brandweerwagen zitten.

De dieven verschaften zich rond 4:00 uur toegang tot de kazerne door een ruitje van een roldeur in te slaan, vertelt postcommandant Pieter-Bas Verlijsdonk aan L1.

Opvallend gereedschap
Het hydraulische redgereedschap ligt standaard op de brandweerwagen en wordt onder meer gebruikt om slachtoffers van een verkeersongeval uit een zwaar beschadigde auto te knippen. "Het is gespecialiseerd materiaal dat direct opvalt. Daardoor kan het binnen Nederland niet verkocht worden", legt Verlijsdonk uit.

Lees ook: Dieven jatten gereedschap uit brandweerkazerne

De leverancier levert het gereedschap voor een groot deel van de brandweerkorpsen in Nederland. Aan de hand van het serienummer kan de leverancier eenvoudig achterhalen waar een apparaat vandaan komt.

Zelf gebruiken
"Meestal wordt het materiaal in het buitenland verkocht. Of gebruiken criminelen het zelf voor een volgende inbraak, bijvoorbeeld om een deur te forceren of een kluis te kraken", vermoedt Verlijsdonk.

Een set hydraulisch gereedschap kost nieuw tussen de 25.000 en 30.000 euro. De schade aan het gebouw zelf blijkt mee te vallen: alleen het ruitje is kapot.

Gewild materiaal
Het is niet de eerste keer dat dieven zo'n set gereedschap meenemen. Twee weken geleden werd er ingebroken op de hoofdpost van de brandweer in Noord-Limburg, aan de Nijmeegseweg in Venlo. Daar werden twee sets met hydraulisch gereedschap gestolen.

Ondanks de diefstal werd de brandweerwagen maandagochtend direct weer volledig uitgerust met gereedschap. "We hebben meteen een reserveset gehaald bij de hoofdpost, waardoor we direct weer volledig inzetbaar waren", verzekert Verlijsdonk.

Inbrekers
Een forensisch team van de politie heeft maandagochtend onderzoek gedaan in de kazerne en enkele sporen veiliggesteld. De daders zijn nog niet gepakt. Getuigen hebben rond 4:00 uur drie personen bij de kazerne gezien: één persoon op een scooter en twee in een auto. Of dit de daders zijn, is nog niet bekend. Getuigen kunnen zich bij de politie melden.

Tour de L1mbourg iedere dag om 18:30 live vanuit een andere Limburgse gemeente. Bekijk hier alle locaties.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen