Overslaan en naar de inhoud gaan

Diesel en elektrisch niet populair in Limburg

Geplaatst opvrijdag 28 februari 2020 - 6:23

Dieselauto's zijn in Limburg veel minder populair dan elders in Nederland.

Van het Limburgse wagenpark rijdt iets meer dan 12 procent met een zelfontbrander, meldt vergelijkingssite Independer. Dat vergeleek de verzekeringsgegevens van ruim een miljoen personenauto's.

Amper elektrisch
Maar ook het elektrisch rijden is in Limburg nog maar amper ingeburgerd. Volgens het onderzoek is 1,04 procent van de Limburgse auto's volledig elektrisch. Dat is het laagste cijfer van heel Nederland, achter Drenthe en Groningen waar zo'n 1,3 procent van de auto's tankt bij een stopcontact.

Leasemaatschappijen
Dat geringe aandeel elektrische auto's heeft overigens een meer bureaucratische reden. Het overgrote deel van de elektrische auto's wordt zakelijk gebruikt, en dat gebeurt via leasemaatschappijen. Omdat die vrijwel allemaal in Flevoland en Noord-Holland zitten, worden veel elektrische auto's daar op kenteken gezet en verzekerd.

E5 of E10
Limburgse automobilisten tanken dus vooral benzine, wat met Duitse en Belgische tankstations vlak over de grens natuurlijk ook een stuk voordeliger is dan in het westen van het land. Bijna 82 procent van het wagenpark hier loopt op E5 of E10.

Verder is iets meer dan 4 procent van de auto's hier hybride, en rijden er ook nog auto's rond op LPG, ethanol en aardgas.

Dieselfriezen
Het grootste aandeel dieselrijders is te vinden in Friesland, waar bijna een kwart van de auto's van deze brandstof gebruik maakt. Flevoland is de provincie waar de meeste elektrische auto's zijn te vinden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen