Overslaan en naar de inhoud gaan

Dierenpartij: 'Circus overtreedt de wet met olifant'

Geplaatst opwoensdag 25 september 2019 - 20:26

De Heerlense fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingediend tegen Circus Freiwald.

Dit omdat het circus, dat in Heerlen is neergestreken, volgens de dierenpartij de wet overtreedt door olifant Buba in contact met mensen te laten komen.

Beelden
Fractievoorzitter Pascale Plusquin heeft dit verzoek ingediend omdat op een video op Facebook is te zien dat Buba wél degelijk in contact komt met mensen. Te zien is hoe het dier door belangstellenden van dichtbij wordt gefotografeerd en geaaid.

Video: Facebook

Verbod op wilde dieren
Sinds 2015 geldt een verbod op optredens met wilde zoogdieren. Circus Freiwald kreeg een tijdelijke ontheffing, zo valt te lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het circus mocht Buba houden op voorwaarden dat het dier niet wordt ingezet bij shows en ook niet 'direct' in contact met het publiek.

Razernij
Plusquin heeft de kwestie woensdagavond tijdens de raadsvergadering in Heerlen ook aangekaart bij het stadsbestuur. "Hoe borgt gemeente Heerlen dat olifant Buba niet rechtstreeks in contact komt met het publiek? De olifant Buba loopt immers veelal los, zo geeft familie Freiwald zelf ook aan", aldus de fractievoorzitter van de PvdD. Verder gaat het circus het boekje volgens Plusquin ook te buiten door kinderen 'les' te geven op een paar meter afstand van Buba. "Hoe is de gemeente voorbereid indien de olifant uit razernij losbreekt?"

Lees ook: PvdD: 'Olifant Buba moet weg bij Circus Freiwald'

Goede stap
Wethouder Jordy Clemens noemt het 'een goede stap' om naar de NvwA te stappen. "Dat is de instantie die gaat over handhaving. Als gemeente hebben een veel beperktere rol", zo zei hij in een reactie. Volgens Clemens loopt Buba overigens niet los, maar binnen een omheining.

Elephant gun
Wat de razernij betreft, zijn de betrokken instanties volgens de wethouder goed voorbereid. "Hulpdiensten zijn altijd voorbereid. De mensen bij het circus zijn heel ervaren met deze dieren. Als hij onrustig is, zetten ze hem in zijn verblijf", zei hij. "Verder hebben ze ook een elephant gun."

Circus-terreur
Circus Freiwald is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Het circus wordt namelijk geterroriseerd door hangjeugd. Zo hebben jongeren de circusartiesten belaagd en gooien ze met stenen naar de dieren. Burgemeester Emile Roemer zei woensdagavond nogmaals dat hij deze terreur hard wil aanpakken. "Met extra cameratoezicht willen we de personen in beeld brengen", zei hij. Indien nodig wil hij ook een gebiedsverbod opleggen aan de 'raddraaiers'.

Lees ook: Roemer gaat Heerlense circus-terreur aanpakken

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Bekendmaking LVK-Finalisten
Uitgelicht
Bekendmaking finalisten LVK 2020 live op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook

De uitzending die je niet wilt missen! Het moment dat 60 halvefinalisten van het LVK in ultieme spanning zitten. Zaterdag 1 februari gaan vier verslaggevers de provincie in om de 20 finalisten van het LVK 2020 te verrassen. En dan is het feest!

Luister én kijk dit jaar mee op zaterdag 1 februari tussen 12:00 en 16:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook!

Meer over de uitzending
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen