Overslaan en naar de inhoud gaan

Dierenpartij: 'Circus overtreedt de wet met olifant'

Geplaatst opwoensdag 25 september 2019 - 20:26

De Heerlense fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingediend tegen Circus Freiwald.

Dit omdat het circus, dat in Heerlen is neergestreken, volgens de dierenpartij de wet overtreedt door olifant Buba in contact met mensen te laten komen.

Beelden
Fractievoorzitter Pascale Plusquin heeft dit verzoek ingediend omdat op een video op Facebook is te zien dat Buba wél degelijk in contact komt met mensen. Te zien is hoe het dier door belangstellenden van dichtbij wordt gefotografeerd en geaaid.

Video: Facebook

Verbod op wilde dieren
Sinds 2015 geldt een verbod op optredens met wilde zoogdieren. Circus Freiwald kreeg een tijdelijke ontheffing, zo valt te lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het circus mocht Buba houden op voorwaarden dat het dier niet wordt ingezet bij shows en ook niet 'direct' in contact met het publiek.

Razernij
Plusquin heeft de kwestie woensdagavond tijdens de raadsvergadering in Heerlen ook aangekaart bij het stadsbestuur. "Hoe borgt gemeente Heerlen dat olifant Buba niet rechtstreeks in contact komt met het publiek? De olifant Buba loopt immers veelal los, zo geeft familie Freiwald zelf ook aan", aldus de fractievoorzitter van de PvdD. Verder gaat het circus het boekje volgens Plusquin ook te buiten door kinderen 'les' te geven op een paar meter afstand van Buba. "Hoe is de gemeente voorbereid indien de olifant uit razernij losbreekt?"

Lees ook: PvdD: 'Olifant Buba moet weg bij Circus Freiwald'

Goede stap
Wethouder Jordy Clemens noemt het 'een goede stap' om naar de NvwA te stappen. "Dat is de instantie die gaat over handhaving. Als gemeente hebben een veel beperktere rol", zo zei hij in een reactie. Volgens Clemens loopt Buba overigens niet los, maar binnen een omheining.

Elephant gun
Wat de razernij betreft, zijn de betrokken instanties volgens de wethouder goed voorbereid. "Hulpdiensten zijn altijd voorbereid. De mensen bij het circus zijn heel ervaren met deze dieren. Als hij onrustig is, zetten ze hem in zijn verblijf", zei hij. "Verder hebben ze ook een elephant gun."

Circus-terreur
Circus Freiwald is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Het circus wordt namelijk geterroriseerd door hangjeugd. Zo hebben jongeren de circusartiesten belaagd en gooien ze met stenen naar de dieren. Burgemeester Emile Roemer zei woensdagavond nogmaals dat hij deze terreur hard wil aanpakken. "Met extra cameratoezicht willen we de personen in beeld brengen", zei hij. Indien nodig wil hij ook een gebiedsverbod opleggen aan de 'raddraaiers'.

Lees ook: Roemer gaat Heerlense circus-terreur aanpakken

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen