Overslaan en naar de inhoud gaan

Dierenpartij: 'Circus overtreedt de wet met olifant'

Geplaatst opwoensdag 25 september 2019 - 20:26

De Heerlense fractie van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingediend tegen Circus Freiwald.

Dit omdat het circus, dat in Heerlen is neergestreken, volgens de dierenpartij de wet overtreedt door olifant Buba in contact met mensen te laten komen.

Beelden
Fractievoorzitter Pascale Plusquin heeft dit verzoek ingediend omdat op een video op Facebook is te zien dat Buba wél degelijk in contact komt met mensen. Te zien is hoe het dier door belangstellenden van dichtbij wordt gefotografeerd en geaaid.

Video: Facebook

Verbod op wilde dieren
Sinds 2015 geldt een verbod op optredens met wilde zoogdieren. Circus Freiwald kreeg een tijdelijke ontheffing, zo valt te lezen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het circus mocht Buba houden op voorwaarden dat het dier niet wordt ingezet bij shows en ook niet 'direct' in contact met het publiek.

Razernij
Plusquin heeft de kwestie woensdagavond tijdens de raadsvergadering in Heerlen ook aangekaart bij het stadsbestuur. "Hoe borgt gemeente Heerlen dat olifant Buba niet rechtstreeks in contact komt met het publiek? De olifant Buba loopt immers veelal los, zo geeft familie Freiwald zelf ook aan", aldus de fractievoorzitter van de PvdD. Verder gaat het circus het boekje volgens Plusquin ook te buiten door kinderen 'les' te geven op een paar meter afstand van Buba. "Hoe is de gemeente voorbereid indien de olifant uit razernij losbreekt?"

Lees ook: PvdD: 'Olifant Buba moet weg bij Circus Freiwald'

Goede stap
Wethouder Jordy Clemens noemt het 'een goede stap' om naar de NvwA te stappen. "Dat is de instantie die gaat over handhaving. Als gemeente hebben een veel beperktere rol", zo zei hij in een reactie. Volgens Clemens loopt Buba overigens niet los, maar binnen een omheining.

Elephant gun
Wat de razernij betreft, zijn de betrokken instanties volgens de wethouder goed voorbereid. "Hulpdiensten zijn altijd voorbereid. De mensen bij het circus zijn heel ervaren met deze dieren. Als hij onrustig is, zetten ze hem in zijn verblijf", zei hij. "Verder hebben ze ook een elephant gun."

Circus-terreur
Circus Freiwald is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws. Het circus wordt namelijk geterroriseerd door hangjeugd. Zo hebben jongeren de circusartiesten belaagd en gooien ze met stenen naar de dieren. Burgemeester Emile Roemer zei woensdagavond nogmaals dat hij deze terreur hard wil aanpakken. "Met extra cameratoezicht willen we de personen in beeld brengen", zei hij. Indien nodig wil hij ook een gebiedsverbod opleggen aan de 'raddraaiers'.

Lees ook: Roemer gaat Heerlense circus-terreur aanpakken

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen