Overslaan en naar de inhoud gaan

Dierenambulance luidt de noodklok voor de egel

Geplaatst opvrijdag 11 juni 2021 - 12:08

Bijna dagelijks worden er gewonde egels gebracht. Door de vele verschillende gevaren zoals de robotmaaier en een mysterieuze egelziekte is voorkomen lastig.

"Soms worden er wel 7 tot 10 gewonde egels per dag gebracht," vertelt een medewerker van de Dierenambulance Midden-Limburg. "Het is elk jaar een probleem op hete dagen", gaat ze verder. Egels komen eind april uit hun winterslaap en zijn daardoor verzwakt. Door de droogte is er weinig eten en water beschikbaar. Daarnaast is de paartijd begonnen waardoor mannetjes met elkaar vechten en elkaar verwonden. Andere gevaren voor de egel zijn honden, verkeer en robotmaaiers. Een medewerker meldt ook dat er een mysterieuze egelziekte heerst die grote etterende wonden veroorzaakt. Het Dutch Wildlife Health Centre doet daar onderzoek naar.

Opvang vol
Mensen vinden de egels tijdens een wandeling en brengen ze naar de dierenambulance. "Wij doen de eerste verzorging en brengen ze dan naar de opvang. Door de enorme toestroom is één opvang al vol." Als ze weer gezond zijn, worden ze weer terug in de natuur gezet of bij mensen in de tuin.

Tuinegel
"Een egelvriendelijke tuin heeft voldoende scharrelruimte", vertelt de medewerker. "Veel gras, bosjes, bladeren, geen stenen en de mogelijkheid om onder een hek of schutting naar andere tuinen te kunnen lopen. Een beetje bijvoeren helpt. Door een laag schaaltje met water en een schaaltje met kattenbrokjes neer te zetten help je de egel. Voorkomen is lastig."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen