Overslaan en naar de inhoud gaan

Dieren in Weert worden geruimd: 'Heel hard geschrokken'

Geplaatst opzaterdag 22 mei 2021 - 12:00

In Weert zijn medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gestart met het ruimen van 79.000 dieren nadat bij een kalkoenenbedrijf vrijdag de vogelgriep werd vastgesteld.

Bij het kalkoenenbedrijf gaat het om zo'n 13.000 dieren. Ook het dichtbij gelegen leghennenbedrijf moeten worden geruimd. Daar gaat het om 66.000 dieren.

Geschrokken
Eric Hubers, legpluimhouder in Ysselsteyn en vicevoorzitter van de Europese pluimveewerkgroep Copa-Cogeca, zegt op L1 Radio geschrokken te zijn van de berichtgeving. "Het was totaal onverwacht. We zijn ver gevorderd in het jaar en dan verwacht je geen vogeluitbraken meer omdat trekvogels dan terug zijn naar andere oorden." Volgens Hubers zou de ophokplicht bijna worden beƫindigd. "De verwachting van de deskundigen was dat die deze of volgende week zou worden opgeheven. Dit is een heel vervelend staartje."

Gevarenzone
Volgens Hubers bevindt het bedrijf zich in een "intensief gebied". "Het treft een bedrijf waardoor ook andere bedrijven in de gevarenzone zitten. Binnen een kilometer van het kalkoenbedrijf zit nog een bedrijf en dat wordt dus ook geruimd." Maar volgens Hubers worden meer bedrijven bekeken. "Alle bedrijven in een cirkel van tien kilometer worden gescreend. Er wordt gekeken of de dieren niet ziek zijn of dat nog worden. Als er geen nieuwe gevallen zijn wordt dat gebied vrij snel vrijgegeven. Dertig later later zijn dan bedrijven binnen een straal van drie kilometer aan de beurt. Binnen de gebieden geldt ook een vervoersverbod."

Beeld: Track '88

Het ministerie laat in een reactie weten op dit moment alleen bedrijven in een straal van drie kilometer te controleren.

2003
Hubers verwacht niet dat de vogelgriep zich zal verspreiden zoals in 2003, toen een derde van de totale pluimveestapel in Nederland werd vernietigd. "Ik mag hopen van niet. De vaststellingstechnieken en ruimingstechnieken hadden toen ook niet dezelfde kwaliteit als nu. En er zijn direct maatregelen genomen, dus het is nu zeker veiliger."

Lees ook: Vogelgriep in Weert: 79.000 dieren worden geruimd

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Deze ramp in Limburg raakt ons allemaal. Doneer nu en draag uw steentje bij!

Het Nationaal Rampenfonds heeft het bankrekeningnummer 777 opengesteld voor particulieren, bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan de door de overstromingsramp getroffen gebieden in Zuid-Limburg.

Vanuit de landelijke overheid is al duidelijk gemaakt dat bij de leniging van de nood een belangrijke rol voor de rijksoverheid is weggelegd. Veel schade aan huizen en bedrijven is door verzekeringen gedekt. Maar er blijven ook noden over die niet uit andere bronnen gedekt worden. En juist voor die initiatieven wil het Nationaal Rampenfonds een financier zijn.

Bekijk hier wat u kunt doen
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen