Overslaan en naar de inhoud gaan

Dieren slachtoffer van corona-overlast in bossen

Geplaatst opzaterdag 16 mei 2020 - 18:32

De coronacrisis trekt volgens boswachter Michel Cabbolet een zware wissel op dieren in onze bosgebieden. Alleen al in het Savelsbos overleden de afgelopen weken zeven dieren door overlast van mensen.

Het gaat om zogeheten valwild; wilde dieren die om het leven komen door toedoen of door verstoringen van mensen.

Patronen en flesjes
Tijdens de coronacrisis is het aantal stropers toegenomen, zegt Cabbolet, die voor Staatsbosbeheer actief is in het zuiden van de provincie. Het zijn echter niet alleen stropers die dieren de dood in jagen. Alle coronabeperkingen lijken mensen de bossen in te drijven, om daar onbespied in groepen samen te komen. In het Savelsbos zijn lachgaspatronen en lege bierflesjes de stille getuigen van deze bosfeestjes.

Dieren in paniek
Ze veroorzaken meer dan ooit overlast in het normaal zo rustige bos. "Dieren raken dan in paniek, bijvoorbeeld van harde geluiden of kampvuren, en rennen de weg op of springen in prikkeldraad", legt Cabbolet uit. "Het is niet voor niets verboden om buiten de aangegeven paden te komen, laat staan om er te gaan barbecuen of een feestje te organiseren."

Mariniers helpen
Voor de stropers lijkt een oplossing gevonden: mariniers die oefenen in de Limburgse bossen hebben afgesproken elke stroper die ze tegenkomen te verjagen. Dat gebeurt willekeurig, zodat stropers nooit weten of ze in de kraag gevat kunnen worden.

Aan de lijn
Het overlastprobleem is veel lastiger aan te pakken, weet Cabbolet. "Kijk, er overlijden ook reeën en jonge zwijnen doordat ze door loslopende honden worden gebeten. Wij kunnen wel bekeuren, maar ik wil vooral een beroep doen op ieders fatsoen. Houd je gewoon aan de regels. Honden aan de lijn, geen feestjes, niet motorcrossen en ga zo door. Dit is één van de mooiste stukjes Nederland, maar op deze manier maken we het kapot."

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen