Overslaan en naar de inhoud gaan

Diefstallen in agrarische sector terugdringen met labels

Geplaatst opvrijdag 5 februari 2021 - 11:19

Landbouwapparatuur en -voertuigen voorzien van labels die niet te verwijderen zijn, kan de vele diefstallen van dergelijk kostbaar materieel een halt toeroepen.

Dat denkt de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB).

Aftrap campagne
Bij Loonbedrijf Maas BV in Kessel werd de campagne #StopDiefstal afgetrapt. Jeanne Hesen van het loonbedrijf en haar zoon Harrie kregen van gedeputeerde Robert Housmans de eerste set van stickers en labels. De familie Hesen was in het verleden al vaker slachtoffer van diefstal. Daarom werd de campagne daar afgetrapt.

Ontmoediging
Met de campagne wil de boerenbond agrarische ondernemers stimuleren om hun apparatuur te registreren via bijvoorbeeld de app 'Stop Heling', die al langer bestaat. Ook het permanent markeren met een niet te verwijderen label, voorzien van postcode en telefoonnummer van de eindgebruiker moet bijdragen aan het ontmoedigen van diefstal. Door deze maatregelen is volgens de LLTB de apparatuur minder geschikt voor heling. Als spullen dan toch wordt gestolen, zijn ze bovendien op deze manier makkelijker en sneller op te sporen.

Grote impact
"Het registeren en markeren van apparatuur zijn twee relatief gemakkelijke stappen die een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van diefstallen en het bemoeilijken van heling", stelt voorzitter Pieter Lucassen van de LLTB-regio Noord-Limburg en tevens beoogd lid van het Platform Veilig Ondernemen (PVO) Limburg. "Dat is goed, want de impact van diefstal op ondernemers is groot. Naast de geleden schade, die alleen al in de agrarische sector soms tot tienduizenden euro's kan oplopen, missen de ondernemers vaak ook belangrijke informatie of data die op de apparatuur aanwezig was. De gevolgen daarvan zijn vaak niet te overzien."

Miljoenen euro's
Verschillende Limburgse ondernemers werden de afgelopen twee jaar de dupe van diefstal van apparatuur en machines. De politie kon vrijdag geen cijfers geven over het aantal diefstallen of aangiftes van apparatuur in de agrarische sector. Vanaf april 2019 is er in Nederland in ieder geval voor ruim 6 miljoen euro aan apparatuur verdwenen.

Lees ook: Dieselwacht op jacht naar dieseldieven

Beveiligingsauto's
De LLTB stuurde vorig jaar augustus beveiligingsauto's het buitengebied van Peel en Maas, Leudal en Montfort in om te zoeken naar dieven van diesel. De zogenoemde dieselwacht was een maatregel om de vele dieseldiefstallen in die regio's tegen te gaan.

Lees ook: Dieselwacht LLTB gestopt: aantal meldingen fors gedaald

Vorig jaar augustus werd iemand in Echt aangehouden voor verschillende diefstallen en vernielingen van brandstof en installaties. Door deze aanhouding daalde het aantal meldingen van diefstal en vernielingen drastisch.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen