Overslaan en naar de inhoud gaan

Dichter tijdelijke bewoner brugwachtershuisje Servaasbrug

Geplaatst opdinsdag 26 september 2017 - 17:40

Dichter en schrijver Wiel Kusters gebruikt vanaf dinsdag het brugwachtershuisje op de Maastrichtse Sint Servaasbrug enkele weken als 'poëtische observatiepost'.

Kusters wil een reeks gedichten schrijven over wat hij op deze plek aan de Maas waarneemt. Hij laat zich hiervoor inspireren door de brug en de passanten. "Mijn eerste conclusie: mensen lopen langzamer op de brug dan elders."

Ongebruikt
Het brugwachtershuisje op de Sint Servaasbrug in Maastricht wordt sinds 2014 niet meer gebruikt. Tegenwoordig begeleidt Rijkswaterstaat vanuit de bedieningscentrale in Maasbracht de scheepvaart op de Maas, vanaf de Belgische grens tot aan Venlo. Alleen in geval van nood wordt het brugwachtershuisje op de Servaasbrug nog gebruikt.

'Een stuk relaxter'
Kusters: "Ik weet niet precies waar ik naar op zoek ben. Een sfeer, een gevoel. Ik weet niet wat ik zoek, maar ik ga 't vinden", aldus de dichter. Hij zal vooral de mensen die de brug oversteken observeren. "Mensen gedragen zich anders op de brug. Ze lopen allemaal een stuk langzamer. Ze zijn een stuk relaxter. Vraag me niet waarom. Sommige hebben niet eens oog voor het water, maar toch doet het iets met je."

'Hangen boven het water'
Het oude brugwachtershuisje heeft altijd een aantrekkingskracht gehad op Kusters. "Je bent niet in de stad, je bent niet in Wyck. Je bent er eigenlijk helemaal niet. Maar je hangt boven het water. Dat water kruist de weg van de mens en dat al eeuwenlang. Dat vind ik bijzonder."

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van 1Limburg‌.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Het gebak wordt tijdens de radio-uitzending van Plat-eweg live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen