Overslaan en naar de inhoud gaan

'Dialect op Limburgse peuterspeelzalen verdwijnt rap'

Geplaatst opdinsdag 7 november 2017 - 17:25

Er moet snel een taalbeleid komen voor Limburgse peuterspeelzalen anders verdwijnt het dialect in rap tempo.

Dat heeft taalkundige Leonie Cornips dinsdag gezegd op het Streektalensymposium in Deventer.

Doorgeefluik
Volgens Cornips is de peuterspeelzaal het belangrijkste doorgeefluik van dialect bij kinderen. Maar door een verkeerde houding en gebrek aan taalkundige kennis bij leerkrachten en ouders, dreigt het dialect binnen één generatie te verdwijnen, vreest Cornips. "Gemeenten hebben zich nooit willen bemoeien met taalbeleid op peuterspeelzalen en kinderopvang, maar dat moet nu echt gebeuren", zegt de taalkundige verbonden aan de Universiteit Maastricht.

Video: L1
Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen