Overslaan en naar de inhoud gaan

Diaken: 'Ontkerkelijking is door coronacrisis versneld'

Geplaatst opwoensdag 7 april 2021 - 22:47

De ontkerkelijking van de Katholieke kerk is in een stroomversnelling geraakt door de coronacrisis, dat zegt diaken Arjan Langen.

Langen deed zijn uitspraken in het L1-programma AvondGasten: Corona in Limburg.

Minder mensen
De ontkerkelijking speelt al tientallen jaren. Steeds minder mensen gingen naar de kerk en door de coronacrisis mocht maar een maximaal aantal mensen naar de kerk. Volgens Langen helpt dat niet aan de binding met de kerk: "De ontkerkelijking is versneld, we zien dat terug in de kerken. Overigens ook bij de kerkkoren." Volgens de diaken zijn digitale diensten wel een oplossing, maar is het niet 'optimaal'. "Je wilt met elkaar je geloof beleven. Dus ik denk dat je zult merken dat kerkbezoek is teruggelopen als alles weer open is."

Langen hoopt dat er snel versoepelingen mogelijk zijn voor de kerken. "Ik hoop dat er goed naar gekeken wordt en dat we verantwoord kijken hoe mensen samen hun geloof kunnen beleven, juist in deze tijd hebben mensen daar behoefte aan."

Urk
Volgens Langen helpt de ophef rondom de heropening van de kerken in Krimpen aan de IJssel en op Urk ook niet aan het beeld over de kerken. "Het is natuurlijk schadelijk. We hebben met alle kerkelijke organisaties goed overleg en verreweg alle organisaties houden zich aan de adviezen van de overheid. Als de publieke opinie zich tegen de kerken gaat keren, kan het zijn dat de uitzonderingsposities voor kerken verdwijnt." In Krimpen aan de IJssel en op Urk besloten de kerken meer dan de voorgeschreven dertig mensen te ontvangen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging