Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze week beslissing over doorgaan Amstel Gold Race

Geplaatst opmaandag 1 maart 2021 - 20:51

De organisatie van de Amstel Gold Race verwacht dat er deze week een besluit zal vallen over het doorgaan van de wielerklassieker op 18 april. Als er mag worden gekoerst, zal dat gebeuren op een lokaal parcours, zonder publiek.

Dat laat de organisatie weten aan L1.

Coronavirus
Afgelopen jaar werd de Amstel Gold Race tot twee keer toe afgelast vanwege het coronavirus. Eerst op de oorspronkelijke datum en daarna op de nieuwe datum van 10 oktober. De gemeenten en Veiligheidsregio concludeerden toen dat het niet haalbaar was om een Amstel Gold Race te organiseren, omdat het kabinet net had aangekondigd dat publiek niet was toegestaan bij een sportevenement.

In februari van dit jaar werd duidelijk dat koersdirecteur Leo van Vliet er alles aan zou doen om de koers dit jaar wel te laten doorgaan. Hij zette in op een lokaal parcours van 18 kilometer, voor zowel de mannen als de vrouwen.

Lees ook: Amstel Gold Race zet in op afgesloten parcours

WK Wielrennen
Dat parcours lijkt veel op de lokale ronde die ook werd gereden tijdens het WK Wielrennen van 2012 in Valkenburg. Alleen is de Geulhemmerberg aan het begin van de ronde toegevoegd, kort na de start- en finishlocatie in Vilt. Daarna gaan de renners in de richting van de Bemelerberg, om via de Cauberg weer terug te keren in Vilt.

Hoeveel rondes er moeten worden gereden is nog niet duidelijk. Bij de mannen ziet de finale er iets anders uit dan bij de vrouwen. In de laatste ronde gaan de mannen niet meer over de Cauberg, maar bereiken ze via de smalle wegen bovenop de Bemelerberg de finishstreep. Waarschijnlijk zullen de vrouwen 's ochtends hun wedstrijd rijden en de mannen in de middaguren.

Zwaar rondje
Oud-renner en wieleranalist Danny Nelissen voorziet een zware Amstel Gold Race, zo zei hij in AvondGasten Sport. "Het is een zwaar rondje. Ik heb zelf het WK gereden in 1998 en dat was toen zwaar. En nu zit de Geulhemmerberg er nog in." Volgens Nelissen is het lokale parcours de enige oplossing om de koers te laten doorgaan. De vraag of de renners het rijden van rondjes leuk vinden, kan Nelissen niet beantwoorden. Wel denkt hij dat de koers er niet minder spannend om wordt. "Ik denk dat we een sterke renner krijgen die gaat winnen. Op zo'n parcours kan dat niet anders."

Publiek
De organisatie laat aan L1 weten dat publiek niet is toegestaan. Er worden zo'n 300 verkeersregelaars ingezet om ervoor te zorgen dat mensen niet bij het parcours kunnen komen. "Wielrennen wordt nog meer een kijksport", zegt Nelissen daarover.

Afgelopen week werd al duidelijk dat de toerversie van de Amstel Gold Race, die doorgaans een dag voor de wedstrijdversie wordt verreden, is verplaatst naar zaterdag 11 september.

Lees ook: Toerversie Amstel Gold Race verplaatst naar september

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen