Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze markante Limburgers overleden in 2019

Geplaatst opdonderdag 26 december 2019 - 7:59

Sommigen waren bekender dan anderen, maar allemaal hadden ze hun eigen verdiensten. Limburg raakte ook dit jaar weer wat markante persoonlijkheden kwijt.

Fernando Ricksen
Van alle Limburgers die dit jaar overleden was hij veruit de bekendste en zijn populariteit reikte tot over de grens: Fernando Ricksen. Van weinig mensen hebben we de doodsstrijd zo meegekregen als van deze Heerlense oud-voetballer. Hij leed al jaren aan de spierziekte ALS en vanwege zijn beroemdheid kreeg de ziekte dan ook veel aandacht. Op handen gedragen door de aanhang van zijn voormalige clubs Fortuna Sittard en Glasgow Rangers overleed hij op 18 september. Fernando Ricksen werd 43 jaar oud.

Henk Stienstra
In de Quote 500 stond hij te boek als de rijkste Limburger: Henk Stienstra uit Heerlen. In 2015 werd zijn vermogen door het zakenblad nog op 710 miljoen euro geschat, verdiend met vastgoed en beleggingen. Op die rijkdom liet hij zich niet bijzonder graag voorstaan. Hij bleef het liefst uit de publiciteit. Stienstra overleed op 17 juli op 78-jarige leeftijd. Zijn nabestaanden namen in besloten kring afscheid van hem.

Loek 'lieve Mona' Kessels
Schrijfster en journaliste Marie-Louise Kessels-Brandt was weliswaar geboren en getogen in Amsterdam, maar verhuisde na de dood van haar vader met het gezin naar Ubach over Worms. Met een moeder die aan de drank raakte en haar kinderen mishandelde, ontwikkelde de jonge Loek naar eigen zeggen haar grote inlevingsvermogen. Dat zorgde ervoor dat ze tientallen jaren met succes een adviesrubriek vulde bij weekblad Story. Begin juni dit jaar kondigde ze via Facebook aan dat ze de strijd tegen kanker ging verliezen. Op 19 juni overleed ze, 87 jaar oud.

Piet van Pol
De Roermondse projectontwikkelaar Piet van Pol raakte vooral in zijn laatste jaren in opspraak vanwege de omkoopaffaire rond zijn goede vriend Jos van Rey. Die laatste werd door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld voor het aannemen van giften van Van Pol, waaronder reisjes naar voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen in het buitenland. Van Rey nam geen genoegen met zijn veroordeling en stapte nog naar de Hoge Raad. Van Pol overleed op 9 juli dit jaar, de dag dat de Hoge Raad uitspraak zou doen in de zaak. Hij was al langere tijd ziek. Piet van Pol werd 75 jaar.

Netty Engels
Het koken was haar als het ware met de paplepel ingegeven. Ze werkte als diëtiste en hoofd voeding in het voormalige ziekenhuis in Sittard. Maar liefst 40 kookboeken over authentiek Limburgse gerechten schreef ze samen met haar man Will. En dan was er nog haar werk als coach voor kinderen met een geestelijke handicap. De wereld stond nooit stil voor Netty Engels. Maar toen er in de zomer van dit jaar een snelgroeiende hersentumor werd geconstateerd, viel het tij niet meer te keren. Ze overleed binnen enkele weken, 77 jaar oud.

'Opa' Frans Verstappen
Het leven zal beslist geen rustig kabbelend beekje zijn geweest in het gezin van Frans Verstappen uit Montfort, die twee F1-coureurs voortbracht: zoon Jos en kleinzoon Max. Een woest kolkende rivier zal eerder van toepassing zijn geweest. Er vielen wel eens harde woorden en misschien ook wel rake klappen. Het leidde tot een slepende familievete. Maar apetrots was hij wel, vooral op zijn wereldberoemde kleinzoon Max. Voor diens fans stelde hij Zaal Housmans open tijdens races en diezelfde fans voelden zich daardoor een stapje dichter bij hun idool. Twee jaar geleden werd kanker bij hem geconstateerd. Op 18 november overleed hij, in een hospice in Susteren.

Geer van der Veer
Kleurrijk is misschien wel het woord dat het best van toepassing is op Geer van der Veer. Mister Schinkemerret en baas van carnavalswinkel 't Versierhoés. Na het overlijden van zijn vrouw en rechterhand in 2017 leek zijn bezieling al een beetje te zijn verdwenen. Duidelijk herkenbaar in het stadsbeeld was hij wel nog, met zijn opmerkelijke bakkebaarden en bonte uitdossingen. Hij overleed op 3 november, 86 jaar oud. Venlo bestaat nog wel, maar is zonder Geer van der Veer misschien wel een beetje zijn ziel kwijt.

Geer van der Veer overleden
Foto: Omroep Venlo

Leo Herberghs
Dichter, columnist en oud-journalist. Nieuwsverslaggeving lag hem niet. Liever ging hij dromend en dichtend door het leven. Dat talent leidde na zijn debuut Refugium in 1946 nog tot ruim 30 bundels. Veelal kwamen die gedichten tot stand tijdens wandelingen door de natuur. Hij werkte als columnist voor de Limburgse kranten. Na overname van het Limburgs Dagblad door De Telegraaf verliet hij die krant uit protest. Hij vertrok naar de eeuwige concurrent: Dagblad de Limburger. Maar gedichten bleef hij schrijven. Op 10 mei is hij gestorven op 94-jarige leeftijd.

Annie 'Zwarte Lola' Heuts
De titel van haar grootste hit zou in de jaren erna ook haar bijnaam worden: Zwarte Lola (van de Stripteasebar). De van oorsprong Maastrichtse zangeres Annie Heuts maakte in de periode rond de Tweede Wereldoorlog naam in de showbizz. Johnny Hoes zette haar in de markt als seksbom. Dat leidde tot hits als 'Wie me betaalt mag me bekijken' en 'Dat ene slippertje'. Zwarte Lola zong, maar werd op haar beurt ook bezongen: Eddy Wally zong 'Ik ben stapeldol op Zwarte Lola' en Tony Corsari kwam met 'Ik ben verliefd op Zwarte Lola'. Ze overleed in november op 90-jarige leeftijd in het Belgische Bolderberg.

Natuurlijk was dit maar een beperkte selectie van bekende en minder bekende Limburgers die dit jaar hun laatste adem uitbliezen. Ook deze mensen raakte Limburg kwijt dit jaar: topdirigent Heinz Friesen, fotograaf en Bugatti-liefhebber Jean Prick, dirigent en pianist Jan Hupperts, oud-voetballer Jan Seelen, oud-gedeputeerde Wien Wijnen, wielerspecialist Math Salden, wijnbouwer Jaap van Rennes, zanger Sjraar Peetjens, dj en producer Garry Krasovec, zanger en acteur Paul Nagelmaeker en bedenkster van het Venlose frietei Mieke Schreurs.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen