Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze mannen zorgen ervoor dat je geen jeuk krijgt

Geplaatst opdonderdag 9 april 2020 - 17:23

Alleen al bij de gedachte aan de eikenprocessierups begint het bij veel mensen te jeuken, hoewel het seizoen nog moet losbarsten.

Maar weest gerust: op dit moment werken kerels zoals Tim Geurts en Harrie Smeets tot diep in de nacht aan de bestrijding van deze branderige plaag.

Aaltjes
Zij zijn de mannen die ervoor zorgen dat je geen jeuk krijgt. Ze doen hun werk ieder jaar bij het ontwaken van de lente. Zodra de eikenprocessierups de boom in kruipt, maken ze een kleverig papje met aaltjes. Het gaat om de zogenoemde Steinernema feltiae. Dat is een microscopisch klein wormpje dat de rups binnendringt en van binnenuit opvreet.

Video: L1

Zonlicht
De aftrap van de bestrijding was woensdagavond want het aaltje kan slecht tegen zonlicht. De mannen van boomverzorgingsbedrijf Herman Vaessen werken dan ook van zeven uur in de avond tot drie uur in de nacht. In het buitengebied van Ysselsteyn gaan de tractoren in wandeltempo langs de eiken.

Seizoen
De aaltjes vormen een biologisch bestrijdingsmiddel, met een rendement van ruim tachtig procent. Het andere bestrijdingsmiddel is Xentari dat een rendement van 99 procent heeft en ook veel in de fruitteelt wordt gebruikt.

Blaadjes niet nodig
Hoewel de aaltjes minder effectief zijn, bieden ze wel de kans om de eikenprocessierups eerder aan te pakken. Om Xentari te laten werken, moeten de bomen al blaadjes hebben. Dat is bij de aaltjes niet nodig. Ze kunnen dus weken eerder in de bomen worden gespoten. Het gebruik van aaltjes is preventief; daarvoor zijn geen beschermde pakken nodig. De chauffeurs op de tractors zitten wel in afgesloten cabines met luchtfilters.

Koolmeesjes
Projectleider Harrie Vaessen benadrukt dat zowel Xentari als het aaltje niet schadelijk is voor mens en natuur. "Ik weet dat hierover discussies zijn, maar deze middelen zorgen niet voor dooie vogeltjes in nesten. De koolmeesjes hebben niets te duchten."

Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Stuur je filmpje via Whatsapp naar 06 44 76 71 57

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen